Denník N

Propaganda už presvedčila polovicu Slovákov, že za ruskú agresiu môže Západ alebo Ukrajina

Prieskum Globsecu tiež ukázal, že zvýšená podpora členstva v NATO, ktorá nasledovala po vlaňajšej agresii, bola len krátkodobá - narozdiel od Česka. Zdroj: Globsec
Prieskum Globsecu tiež ukázal, že zvýšená podpora členstva v NATO, ktorá nasledovala po vlaňajšej agresii, bola len krátkodobá – narozdiel od Česka. Zdroj: Globsec

Najnovší porovnávací prieskum Globsecu znovu potvrdil, že Slováci sa na vojnu proti Ukrajine pozerajú úplne inak než Česi, nehovoriac o Poliakoch.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Šíritelia proputinovskej propagandy môžu byť spokojní. Už viac než polovicu Slovákov dokázali presvedčiť, že za to, že Rusko dobýja a systematický ničí ukrajinské územie, môže Západ alebo Ukrajina.

Najnovší prieskum organizácie Globsec ukázal, že naďalej rastie počet Slovákov, ktorí preberajú tvrdenia Ruska a jeho slovenských pomocníkov v odpovedi na otázku, kto je hlavným vinníkom vojny proti Ukrajine.

Výskumníci dali respondentom na výber tri možnosti, dve tvrdenia vychádzali z kremeľskej propagandy.

Vysvetlenie, že hlavnú zodpovednosť nesie Západ, lebo provokoval Rusko, zvolilo 34 percent opýtaných.

Tvrdenie, že hlavným vinníkom je Ukrajina, lebo utláčala po rusky hovoriacich obyvateľov, si vybralo 17 percent opýtaných.

S verziou, že zodpovedné je Rusko, ktoré zaútočilo na Ukrajinu, súhlasilo 40 percent opýtaných.

Zvyšok opýtaných nedal jednoznačnú odpoveď.

Dáta k prieskumu zbierali výskumníci koncom marca tohto roka. V každej krajine prebiehal na vzorke tisíc respondentov, pričom na Slovensku ho pre Globsec zabezpečovala agentúra Focus.

Výsledky ďalej ukázali, že percento Slovákov, ktorí v súvislosti s vojnou preberajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie