Denník N

Vojaci v Zaporižskej jadrovej elektrárni so zbraňami hliadkujú na streche a mučia neposlušných zamestnancov

Zničené auto v Zaporižskej jadrovej elektrárni. Foto - archív N. B.
Zničené auto v Zaporižskej jadrovej elektrárni. Foto – archív N. B.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už sa to stalo po siedmy raz. Na niekoľko hodín v jednu z májových nocí došlo po údajnom ostreľovaní ruských jednotiek k úplnému odstaveniu Zaporižskej jadrovej elektrárne od ukrajinského energetického systému.

Keby sa ukrajinským energetikom nepodarilo obnoviť napájanie, znovu hrozila nukleárna katastrofa okolo najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

Situáciu nezlepšuje ani to, že podľa svedkov si Rusi v priestoroch elektrárne rozložili ťažkú vojenskú techniku a dokonca pri nej podľa agentúry Reuters pribudli obranné prvky ako zákopy. Šéf ukrajinského Enerhoatomu Petro Kotin odhaduje, že v areáli elektrárne je už do 1500 ruských vojakov.

Ťažké zbrane, mučenie a riziko katastrofy

Z času na čas sa v okolí ozývajú výbuchy. To keď na rozložené míny šliapnu zvieratá. A z okolia sa v teplom počasí šíri neznesiteľný smrad, pretože ruskí vojaci často nepoužívajú toalety.

Tak opísala situáciu Denníku N jedna zo zamestnankýň elektrárne, ktorá tam pracovala do začiatku vojny, Natalia Budjanská. Dodnes je v pravidelnom v kontakte s kamarátmi a známymi, čo v mestečku Enerhodar pri elektrárni zostali.

Rusi tam podľa nej zámerne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie