Denník N

Vývoj bojov (456. deň): Ruské Su-34 museli prvýkrát bombardovať vlastné územie a nedopadlo to dobre

Su-34. Foto - ruské ministerstvo obrany
Su-34. Foto – ruské ministerstvo obrany

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rusi a Ukrajinci si navzájom ostreľujú zázemie.
  • Najmodernejšie lietadlá a (pravdepodobne) elitní piloti trafili pole.
  • Ako prebieha výmena zajatcov.
  • Rusi šíria správu, že zabili alebo ťažko zranili Valerija Zalužného. Generál im poslal videopozdrav.
  • Mapa dňa – diera nad Ukrajinou
  • Videá dňa – ako vyzerá výmena zajatcov z rôznych pohľadov; neúspešný útok ruských Su-34; americké ťahače prevážajú ruské tanky; bombardovanie ruského Krasnodaru a ukrajinského Dnipra.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 25. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Najmodernejšie lietadlá a (pravdepodobne) elitní piloti trafili pole. Stále sa objavujú dozvuky nájazdu do Belgorodskej oblasti. Tentoraz je ním video z rusko-ukrajinského hraničného priechodu Grajvoron, cez ktorý na ruské územie v pondelok prenikli protiputinovskí Rusi.

Keďže išlo o miesto, cez ktoré do Ruska vošli a aj z neho odišli, práve tu sa pravdepodobne zdržali najdlhšie. Samozrejme, Rusi o ich prítomnosti vedeli a snažili sa ich vyhnať všetkým, čo mali k dispozícii. V tomto prípade aj dvoma bombardérmi Suchoj Su-34.

Ich piloti predviedli vizuálne pôsobivý, ale neúspešný nálet, z ktorého sa dajú vyčítať podrobnosti o taktike, použitých zbraniach a účinnosti ruského letectva.

Dvojmotorový a dvojmiestny Su-34 sa oficiálne označuje ako stíhací bombardér, prípadne útočné lietadlo. Jeho úlohou je však výhradne bombardovanie pozemných cieľov. V tejto kategórii ide o najmodernejší typ vo výzbroji ruského letectva. Prevzalo 147 kusov, v bojoch nad Ukrajinou preukázateľne stratilo 21.

Su-34. Foto – Wikipédia

Su-34 je schopný používať veľké množstvo presne navádzanej munície, ale pri Grajvorone piloti útočili takzvanými hlúpymi bombami, ktorých presnosť závisí výhradne od schopnosti letca a prístrojov na palube nájsť cieľ, zamerať ho a presne načasovať okamih odhodenia zbraní.

Dve Su-34 útočili z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie