Denník N

Jablko pripúšťa, že nebude do volieb kandidovať. Ostatné malé strany to odmietajú (anketa)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Strana Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej pripúšťa scenár, že nakoniec nebude kandidovať v parlamentných voľbách 30. septembra.

„Ak sa nespojíme, urobíme všetko pre to, aby sme zvýšili povedomie o Jablku a tým predvolebné preferencie, ale ak sa to napriek snahe nepodarí, odstúpime od volieb a našim voličom odporučíme niektorú z programovo blízkych strán,“ píšu zo strany Jablko.

Samostatne by kandidovali v prípade, že by pred voľbami mali v prieskumoch medzi 4 až 5 percentami.

Naopak, KDH, Aliancia, Demokrati, Modrí, Most-Híd 2023 či Maďarské fórum takú možnosť nepripúšťajú.

Denník N oslovil prodemokratické strany, ktorým prieskumy ukazujú podporu v okolí piatich percent a nižšie, aby povedali, koho považujú za svojho najbližšieho politického spojenca a či si vedia predstaviť, že by sa volieb napokon nezúčastnili.

Politických strán sme sa konkrétne pýtali:

1. Ktorú politickú stranu považujete za vám politicky najbližšiu a prečo?

2. Pôjdete do volieb samostatne aj v prípade, že v posledných prieskumoch od Focusu, AKO a Ipsosu pred uzavretím kandidátok budete pod hranicou troch percent?

3. Pripúšťate možnosť, že by ste vo voľbách vôbec nekandidovali?

4. Za akých podmienok budete kandidovať samostatne?

Odpovede sú zoradené podľa preferencií v poslednom prieskume Ipsosu.


KDH

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie