Denník N

Ambulantné pohotovosti budú otvorené kratšie, ministerstvo ich chce skrátiť o dve hodiny

Urgentný príjem v starej časti nemocnice. Foto N - Peter Lázár
Urgentný príjem v starej časti nemocnice. Foto N – Peter Lázár

Na pohotovosť dnes môžu ísť dospelí alebo deti do desiatej večer. Od septembra alebo od začiatku budúceho roka by sa ordinačné hodiny mali skrátiť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje, aby ambulantné pohotovosti namiesto do 22.00 hodiny ordinovali len do ôsmej večer. Je to súčasť Stratégie všeobecnej ambulantnej starostlivosti do roku 2030, ktorú pripravili s odbornými spoločnosťami.

Dôvodom je najmä prepracovanosť slovenských zdravotníkov, čo je dôsledok nedostatku ambulantných všeobecných lekárov a hlavne pediatrov. Ordinačné hodiny podľa hlavnej odborníčky pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Eleny Prokopovej skrátia od septembra tohto roku alebo od januára budúceho roku.

Ambulantní pediatri sa obávajú, že ak sa ordinačné hodiny neskrátia, viacerí z nich z ambulancií odídu, lebo to už nebudú zvládať. Dnes fungujú pohotovostné služby cez pracovné dni od 16. do 22. hodiny a cez víkendy a sviatky od 7. do 22. hodiny. Po novom by sa mali ordinačné hodiny skončiť do 20.00 h a počas víkendov a sviatkov by sa začínali od ôsmej ráno.

Ministerstvo zdravotníctva na otázky o skrátení pohotovostných služieb

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie