Denník N

Naše podivné riešenia

Foto – SITA
Foto – SITA

Lídri Smeru si vedome či nevedome osvojili slovník z obdobia pred a počas druhej svetovej vojny

Súčasná utečenecká kríza, respektíve virtuálne či skutočné nebezpečie terorizmu sú aj na Slovensku každodennou témou masovokomunikačných prostriedkov i agendy politických subjektov. Ľudia sa voči tomuto problému stávajú časom až imúnni, nevšímaví alebo zlostní. O to viac s ním kalkulujú politici, cynicky zneužívajúc obavy občanov, ktoré sami vedome vyvolávajú a šíria. Pokrytecky vydávajú svoje demagogické postoje za ochranu národa a štátu. Paradoxom je, že najagresívnejšie sa ozývajú extrémistické hnutia a skupiny, ktoré pod zámienkou slobody prejavu šíria „verbálny terorizmus“, nenávisť, xenofóbiu a otvorene opovrhujú princípmi demokracie.

Skľučujúce však je , že podobné stanoviská, zabalené do jemnejších formulácií, preberá v propagande i v legislatívnej praxi najsilnejší politický subjekt na Slovensku. Jeho lídri si vedome či nevedome osvojili slovník z obdobia pred a počas druhej svetovej vojny. Používajú stereotyp kolektívneho obviňovania etnických či náboženských skupín obyvateľstva, proti ktorým sa treba brániť, lebo sú vraj nebezpečím pre našu civilizáciu a kultúru, pre naše národné i náboženské hodnoty a tradície. Medzi občanmi sa cielene vyvoláva strach z nepoznaného a šíria sa xenofóbne pocity o číhajúcom nebezpečenstve. Darí sa v podstate oživovať jedno z najhlúpejších hesiel: Cudzie nechceme, svoje si nedáme!

Spomínané tendencie i konkrétne opatrenia sú však iba zle maskovaným prostriedkom, používaným vlastne všetkými politickými stranami na Slovensku, na vyvolávanie strachu z utečencov. Nie sme schopní a vari ani ochotní uvedomiť si, že tak ako voľakedy holokaust nebol iba tragédiou obetí, ale aj tragédiou väčšinovej spoločnosti, tak dnes utečenecká kríza a z nej vyplývajúce (nesporne vážne) problémy nie sú len nešťastím pred vojnou a prenasledovaním zachraňujúcich sa ľudí, ale aj morálnym zlyhaním a hanbou celej európskej, teda i slovenskej spoločnosti.

Pokiaľ vinníkov za daný stav budeme vždy alibisticky hľadať, len u iných a nie aj u seba, tak naše snahy o riešenie krízy ostanú nielen márne, ale aj nepresvedčivé a pokrytecké, ako sú v tejto súvislosti z úst viacerých politikov farizejské hodnotenia morálneho odkazu zosnulého Antona Srholca. Myslím, že Slovensku dnes hrozí väčšie nebezpečenstvo zo strany domácich fašizoidných extrémistov než od nešťastných utečencov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie