Denník N

High 5ive: Munch, Motorpsycho, Knausgaard. Cesta do hlbín nórskej duše

Edvard Munch: Autoportrét s Tullou Larsen (1905)
Edvard Munch: Autoportrét s Tullou Larsen (1905)

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Cestujem do Nórska za literatúrou. Na letisku zaklapnem román Na zimu zatvorené a ponáhľam sa na stretnutie. Jørn Lier Horst má dobrú náladu. Nielen preto, že si vybudoval veľmi úspešnú kariéru autora detektívok pre dospelých aj pre deti. Jeho knihy sú veľmi populárne aj u nás, séria o Williamovi Wistingovi dlhodobo rezonuje.

Prečo sa ľudia dajú na zločin a prečo si iní o tom radi čítajú? Kedy je detektívka dobrá? Odkiaľ sa vzal kult severskej krimi? Je žánrové písanie literatúrou? Horstove úvahy na tieto témy sprostredkujem čoskoro. A kto by bývalého policajta a dnes vychyteného tvorcu chcel vidieť naživo, príde na Mesiac autorského čítania v lete.

*

Na MAČ zavíta aj zástupca strednej spisovateľskej generácie Johan Harstad. Veľmi zaujímavý autor, ktorý vzbudil medzinárodný ohlas svojím vyše tisícstranovým opusom Max, Mischa & Tetoffensiven. Mňa baví, že má veľmi blízko k hudbe a popkultúre. Svedčí o tom jeho kniha Blissard, v ktorej sa venuje nórskej skupine Motorpsycho.

Presnejšie: jednej konkrétnej platni – Blissard z roku 1996. Zásadne mu totiž vstúpila do života. Motorpsycho vtedy zneli ako nórska odpoveď na grunge. Ja si púšťam ich posledný album Ancient Astronauts. Progresívny rock nie je úplne moja parketa, ale čo tu títo severania rozbaľujú, je wow. Tak tu máte nórske písanie a hudbu v jednom.

*

Po stretnutí s bardom literatúry Larsom Saabyem Christensenom, ktorého diela si môžeme prečítať aj v slovenčine a výdatne v češtine, smerujem k ďalšiemu výskumníkovi záhybov duše.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie