Denník N

Muž po úraze ochrnul, teraz chodí. Nová technológia prepojila mozog s jeho miechou

Gert-Jan Oskam. Foto – Švajčiarsky federálny technický inštitút v Lausanne (EPFL)
Gert-Jan Oskam. Foto – Švajčiarsky federálny technický inštitút v Lausanne (EPFL)

Medzi mozgom a miechou muža vedci vybudovali „digitálny most“ – tvoria ho elektródy, ktoré medzi sebou komunikujú bezdrôtovo. „Technológia mení myšlienky na činy,“ uviedol Grégoire Courtine, spoluautor novej štúdie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Holanďan Gert-Jan Oskam ochrnul po tom, ako si v roku 2011 zlomil krčnú chrbticu pri nehode na bicykli.

Hoci mu lekári hovorili, že už nikdy nebude chodiť, v ostatnom období vyšiel s využitím opory po schodoch a dokázal prejsť vyše 100 metrov.

„Cítim sa ako batoľa, ktoré sa znovu učí chodiť,“ povedal 40-ročný muž pre BBC.

Keď bol s priateľmi na pive, dokázal stáť. „Takéto malé radosti predstavujú v mojom živote veľkú zmenu,“ uviedol v správe Švajčiarskeho federálneho technického inštitútu v Lausanne (EPFL).

Foto – Švajčiarsky federálny technický inštitút v Lausanne (EPFL)

Vytvorili digitálny most

Na vybrané časti mozgu implantovali Gertovi-Janovi Oskamovi elektródy (64 na každú stranu). Určené sú na záznam elektrickej aktivity, ktorú mozog produkuje, keď muž myslí na chôdzu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prírodné vedy

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie