Denník N

Bratia Mucskovci zbierajú peniaze na tank: Stále čakáme, kto sa za nás ešte postaví (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Politikom sme písali e-maily, ale zostalo to zatiaľ bez reakcie, hovoria bratia Erik a Nicolas Mucskovci z krajčírskeho salónu v Bratislave, ktorí zbierajú peniaze na tank pre ukrajinskú armádu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Koľko sa dnes zhruba čaká, kým ušijete zákazníkovi oblek?

Erik Mucska: Momentálne celý proces trvá okolo dvoch mesiacov. S človekom, ktorý si u nás dá šiť oblek, sa stretneme približne päťkrát, prvé stretnutie je o tom, aby sme sa navzájom bližšie spoznali a zistili, aké sú jeho potreby, potom nasledujú tri skúšky a nakoniec sa oblek odovzdáva klientovi.

Máte nedostatok klientov?

Erik Mucska: Náš otec sa venuje tomuto remeslu už vyše 40 rokov a zatiaľ nebol ani jeden deň, keď by bol bez práce, takže si myslím, že vďaka jeho schopnostiam, ktoré potom neskôr ovplyvnili aj nás, robíme dobrú prácu, a tým máme aj stálu klientelu.

Váš biznis teda funguje dobre?

Erik Mucska: Áno. Snažíme sa o to, aby fungoval, aby sme mali klientov nielen na Slovensku, ale oslovujú nás už aj zákazníci zo zahraničia. V poslednom čase dosť často cestujeme do USA alebo do susednej Viedne. Máme skôr nedostatok zamestnancov. Krajčírske remeslo sa už nevyučuje na školách, odbory sú zamerané skôr na odevný dizajn. Náš brat Patrik, ktorý má 37 rokov a je hlavným krajčírom v našom salóne, bol v poslednom ročníku v odbore krajčír a ten nedostatok v rámci tohto remesla je evidentný nielen u nás, ale aj v susednej Viedni. Riešime to tak, že si trénujeme našich zamestnancov, prechádzajú u nás istým kurzom. Učí ich náš brat Patrik alebo otec.

Aká je úloha vás dvoch vo vašom salóne?

Nicolas Mucska: Ja mám na starosti skôr ekonomické činnosti, sám som ešte študent Ekonomickej univerzity.

Erik Mucska: Ja sa venujem starostlivosti o klientov, obchodnej činnosti, spoluprácam a klientom zo zahraničia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie