Denník N

Hlavne ho nedávajte do chladničky. Ako skladovať chlieb a čomu sa pri tom vyhnúť

Foto - Scott Suchman/Washington Post
Foto – Scott Suchman/Washington Post

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Aaron Hutcherson, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Pečenie chleba je aktivitou, ktorej sa venujete z lásky, čo môže potvrdiť každý, kto s ním začal v počiatočných dňoch pandémie.

Či už si pečiete bochníky doma, alebo si po ne chodíte do neďalekej pekárne, chcete si vychutnať každý krajec, aby nič z pekárovej práce nevyšlo nazmar.

„Chuťovo nič neprekoná prvý deň po upečení,“ hovorí Andrew Janjigian, autor newsletteru Wordloaf zameraného na chlieb, ktorý pracuje na svojej novej kuchárskej knihe.

Ak však nejete každý deň čerstvý chlieb – za čo by som vás neodsudzoval -, zostanú vám z neho nejaké zvyšky.

„Na to, aby ste potom chlieb udržali v najlepšom možnom stave, si pamätajte jedno hlavné pravidlo: nikdy nedávajte chlieb do chladničky,“ hovorí Janjigian.

Je to tá najhoršia vec, ktorú môžete pre chlieb urobiť, keďže urýchľuje stratu čerstvosti.

„Ak máte akúkoľvek inú možnosť, nedávajte chlieb do chladničky,“ napísala bývalá novinárka Washington Postu Stephanie Wittová Sedgwicková, keď v roku 1996 testovala najlepšie metódy uskladňovania chleba.

„Chleby v chladničke rýchlo stuhli a hodili sa už len na toasty.“

Prekrojiť a nechať vonku

Okrem toho všetko závisí od miery vlhkosti. Prvou vecou, na ktorú by ste podľa Janjigiana mali myslieť pri uskladňovaní chleba, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Zdravie

Teraz najčítanejšie