Denník N

300 slov z MS: Lotyšov po páde komunizmu spojil hokej. Z klubu, ktorý viedol Šupler, sa stal fenomén

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vo finále MS v hokeji si zahrajú Nemecko a Kanada, o bronz zabojujú Lotyšsko a USA.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Veríte v zázraky? Áno! pýtal sa a odpovedal si v roku 1980 počas olympiády v Lake Placid americký komentátor Al Michaels, keď hokejisti USA v zápase skupiny o zlato (vtedy sa ešte nehralo play-off) zdolali Sovietsky zväz.

Zápasu sa hovorí Zázrak na ľade. Nechýbalo veľa, a hoci v úplne inom kontexte a v inej dobe, novým zázrakom na ľade sa mohli stať lotyšskí hokejisti.

V semifinále MS v hokeji 2023 po dvoch tretinách viedli nad Kanadou 2:1. Kanaďania napokon vyhrali 4:2 a víťazný gól, prvý v seniorskej reprezentácii, dal Adam Fantilli, pravdepodobná dvojka najbližšieho draftu NHL.

„Prišli sme sem po víťazstvo, nie po tretie miesto, ale zabojujeme aj o bronz,“ hovoril lotyšský obranca Ralfs Freibergs. Lotyši pritom nikdy ďalej než vo štvrťfinále neboli.

Klub, ktorý je fenoménom

Turnaj začali prehrami 0:6 s Kanadou a 1:2 so Slovenskom. Ibaže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Súhrn MS v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie