Denník N

Nedeľná nekázeň: Zo dna stúpa hviezda

Mesačná obloha v Daikundí. Foto - Joelvan Houdt
Mesačná obloha v Daikundí. Foto – Joelvan Houdt

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nedávno som znovu videla film Federica Felliniho Amarcord a na chvíľu mala pocit, že som si odbehla či odskočila do detstva, kam by sme hádam všetci – aj politici, futbalisti či hokejisti, aj herci, speváci, moderátori, doktori, právnici, spisovatelia či filmári, kuchári, pekári, aj záhradníci – mohli chodiť častejšie „nakupovať“.

Film je „spomienkovým“ filmom na vlastné detstvo… Plný čarovných momentov – pálenie zimy, poletovanie posledného snehu, láskavých a vtipných spomienok na učiteľov, na postavy a postavičky, ktorých sú plné veľké aj malé mestá, v tých malých ich možno ani nemusíme hľadať.

Nie je však len spomienkou, je pokusom pozerať na svet ako mladý, dospievajúci chlapec. Chlapčenský až detský pohľad Fellinimu sčasti zostal po celý život, schopnosť vidieť veci ako prvý raz, vďaka nemu sa mu podarilo vrátiť či nájsť stratený čas, jeho atmosféru a poéziu.

Keby sme si častejšie spomenuli, že sme boli malí, nielen kvôli privolaniu nostalgických či sentimentálnych pocitov a spomienok, iba sa mi zdá, že doba, v ktorej žijeme, by spomienkou či chvíľkovým návratom aspoň v myšlienkach do detstva, myslím pre všetkých zúčastnených, mohla byť prínosom. Nezabúdanie a spomínanie je dôležité, a to nielen vtedy, keď chceme účtovať!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie