Denník N

Rusi sa udávajú ako za čias Stalina. Som rada, keď niekoho vyhodia, vraví udavačka

Červené námestie v Moskve. Foto - TASR/AP
Červené námestie v Moskve. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Robyn Dixonová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Farníci udali ruských kňazov, ktorí namiesto vojny proti Ukrajine obhajovali mier. Učitelia prišli o prácu po tom, ako ich deti nahlásili za to, že boli proti vojne.

Susedia, ktorí medzi sebou roky cítia nejakú zášť, sa navzájom udávajú. Pracovníci jeden druhého nahlasujú svojim šéfom alebo priamo polícii či tajnej službe FSB.

Toto je nepriateľská a paranoidná atmosféra v súčasnom Rusku, ktoré vedie vojnu proti Ukrajine. Zatiaľ čo režim ruského prezidenta Vladimira Putina zasahuje proti kritikom vojny a iným politickým disidentom, občania sa navzájom sledujú ako za najtemnejších čias represií Josifa Stalina.

Dôsledkom sú vyšetrovania, zatýkanie, trestné stíhania a prepúšťanie z práce.

Súkromné rozhovory v reštauráciách či vo vlakových vozňoch sú ideálne pre odpočúvačov, ktorí volajú políciu, aby zatkla „zradcov a nepriateľov“. Príspevky na sociálnych sieťach a správy – aj tie v súkromných skupinách – sa môžu stať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie