Denník N

Dostatok priestoru aj vopred nastavené pravidlá. Ako pripraviť seba aj domácnosť na príchod psa

Foto – JumpStory
Foto – JumpStory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pes môže byť skvelým spoločníkom, no vyžaduje si to prípravu na jeho príchod a následne čas. Práve to ľudia často podcenia, čo neskôr vedie k rôznym problémom a nešťastným situáciám.

„Ako prvé by si ľudia mali uvedomiť, že pes s nami bude 15 rokov,“ hovorí psí tréner Juraj Ferko, ktorý sa venuje výcviku šteniat aj psov z útulkov a pomáha riešiť aj rôzne problémové situácie. Ide predovšetkým o separačnú úzkosť, ničenie interiéru šteňatami, učenie hygienickým návykom psov, ktoré prvý raz prídu do interiéru, a prehnanú agresivitu.

V texte sme sa zamerali na to, ako sa čo najlepšie pripraviť na príchod psa do interiéru. Rady psieho trénera dopĺňajú odporúčania architektky Lucie Mészárovej zo školy interiérového dizajnu DesignAcademy a dizajnéra a psičkára Michala Staška.

Máte na psa dosť času?

Ešte predtým, než sa rozhodnete, že si domov psa zadovážite, mali by ste zvážiť, či je váš životný štýl pre zviera vôbec prijateľný. „Som presvedčený, že ak si to ľudia zhodnotia objektívne, mnohí sa rozhodnú, že si ho nezaobstarajú. Tým však nechcem nikoho odhovárať,“ hovorí psí tréner Juraj Ferko. Problematické sú podľa neho napríklad profesie, ktoré trávia doma relatívne málo často alebo často chodia na viacdňové výjazdy.

Časovo náročný je obzvlášť prvý rok, keď sa psovi treba venovať niekoľko hodín. Keď však človek psovi v tomto období venuje čas, tréner zdôrazňuje, že sa mu to neskôr vráti.

„So zvieraťom potom nebudem mať veľké starosti. Bude sa mi vedieť prispôsobiť, bude so mnou vedieť absolvovať napríklad aj dovolenku. Je to o určitej forme prevencie trápenia. Denne sa, žiaľ, stretávam s príjemnými rodinami, ktoré majú fajn zvieratá, no zanedbali rané obdobie a dostali sa tak do náročných situácií a nepríjemných problémov, z ktorých im pomáham dostať sa von,“ vysvetľuje.

Aj po prvom roku treba počítať s tým, že pes potrebuje ísť minimálne štyrikrát denne na prechádzku, čo človeku zaberie aspoň 90 minút.

Aj pes potrebuje osobný priestor

K ďalším aspektom, ktoré ľudia pri zadovážení psa podceňujú, patrí aj to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pekné veci

Pes

Príroda

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie