Denník N

Cháron prevážal duše bez prestávky, slovenský Styx je splavný po piatich suchých rokoch

Plavba po rieke Styx v jaskyni Domica. Foto – Soňa Mäkká
Plavba po rieke Styx v jaskyni Domica. Foto – Soňa Mäkká

Klimatická kríza neumožnila posledných päť rokov plaviť sa podzemnou riečkou Styx v jaskyni Domica. Výdatné jarné dažde ju opäť naplnili vodou, no zrejme to tak neostane dlho. Splavných rokov je čoraz menej, na druhej strane poškodzujú jaskyňu náhle povodne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Domica je jediná slovenská jaskyňa, ktorej krásy sa dajú obdivovať z loďky. Plavba po riečke Styx je vyhľadávanou atrakciou. Posledných päť rokov sa však návštevníci museli zaobísť bez nej. Voda chýbala nielen pod dnom lodiek, ale aj v ikonických kaskádových jazierkach, známych ako Rímske kúpele. Tohtoročná daždivá jar s výdatnými zrážkami však jaskyňu opäť naplnila vodou.

Klimatická kríza spôsobuje na jednej strane sucho, pred dvoma rokmi, naopak, náhla povodeň poškodila viaceré časti jaskyne vrátane Rímskych kúpeľov.

„Prívalová voda znečistila doneseným kalom a nečistotami z povrchu najnižšie položené časti jaskyne Majkov dóm, nástupište 1. plavby a časti Panenskej chodby. Vody občasného podzemného toku Styxu zlomili sintrovú hrádzu a poškodili jednu z vaní na kaskáde Rímskych kúpeľov, ktoré sú symbolom jaskyne,“ priblížil Ján Zuskin, riaditeľ Správy Slovenských jaskýň.

Nie až tak dávno dokonca prívalové dažde splachovali do Domice kukuricu, teraz sú už nad jaskyňou vhodnejšie trávne porasty.

Jaskyňa Domica, Rímske kúpele. Foto – Soňa Mäkká

Domica leží na juhovýchodnom Slovensku neďaleko maďarskej hranice. Patrí do obce Dlhá Ves, málokomu by však tento názov evokoval centrum cestovného ruchu.

Najbližšia maďarská obec Aggtelek je známejšia, dala názov celému národnému parku. Aj tu môžete zísť do podzemia jaskyňou Baradla. Ide o spoločný slovensko-maďarský jaskynný systém dlhý 30 kilometrov. Jaskyne Slovenského aj Aggteleckého krasu sú od roku 1995 zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Hrot oštepu zo starej doby kamennej

K jaskyni prichádzame uprostred týždňa v naivnej predstave, že tu nikto nebude, pretože je stred týždňa a nie sú letné prázdniny. Už prvý kontakt so vstupom do jaskyne zaujme prístupovou budovou.

Jej autorom je architekt Jozef Bebjak. Podľa Registra modernej architektúry sformoval objekt nad vstupom do jaskyne Domica ako sústavu postupne sa uzatvárajúcich rámov, ktoré privádzajú návštevníka k vstupu do podzemia.

Jaskyňa Domica. Foto – Soňa Mäkká

Očakávania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie