Denník N

Konzervatívci sa budú musieť rozhodnúť, čo s demokraciou

Ich nervozita je pochopiteľná, ale zostať demokratmi a zároveň brániť vývoju v oblasti ľudských práv sa dlhodobo nedá.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na základných školách v Miami (Florida) vyradili minulý týždeň z osnov báseň Amandy Gormanovej, ktorú predniesla na inaugurácii prezidenta Joa Bidena v januári 2021. Za posledné dva roky vyradili v školách na Floride, kde je guvernérom republikánsky kandidát na prezidenta Ron DeSantis, už vyše 500 kníh. Je to ďalší z mnohých príkladov, že americká pravica sa vo vzťahu k slobode nelíši od americkej ľavice, ktorá tiež vášnivo cenzuruje (najmä na univerzitách).

Na Slovensku sa viac darí konzervatívcom. Od obmedzenia sexuálnej výchovy na školách až po vyradenie knihy Petra Pišťanka a Dušana Tarageľa Sekerou a nožom z povinného čítania maturantov (cenzorský zoznam je však podstatne dlhší). K nemu treba prirátať ďalšie úspechy: odmietnutie Istanbulského dohovoru či práv LGBTI ľudí na legálny život v pároch.

Vyzerá to ako víťazná vlna konzervativizmu, ale tá sa dá chápať aj inak: paradoxne, svedčí o úspechu liberálnej demokracie. Tá totiž v mene ľudských práv postupne zbavuje spoločenského útlaku rôzne skupiny ľudí. Liberáli to chápu ako pokrok, konzervatívci ako cestu do záhuby.

Preto je cieľom konzervatívcov tento vývoj zvrátiť či aspoň zastaviť. Otázkou je, či sú ochotní pre tento cieľ obetovať aj samotnú demokraciu. Odpoveď možno nepoznajú ani oni sami, ale ak chcú zostať demokratmi, budú sa musieť zmieriť s tým, že čoraz detailnejšie uplatňovanie ľudských práv nezastavia, lebo taký vývoj je v povahe samotnej demokracie.

Ďalším paradoxom úspechu liberálnej demokracie je to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie