Denník N

V Kolíne prišli po silvestrovských útokoch provokácie, napádali Pakistancov a Sýrčanov

Kolínčania ešte minulý týždeň varovali pred rasizmom. Foto - TASR/AP
Kolínčania ešte minulý týždeň varovali pred rasizmom. Foto – TASR/AP

Útočníci sa zrejme dali dohromady na Facebooku, podľa miestnych novín išlo o chuligánov, rockerov a vyhadzovačov.

V nedeľu večer v Kolíne na Rýnom skupiny mužov útočili na cudzincov. Dvoch Pakistancov odviezli do nemocnice, jeden Sýrčan utrpel ľahšie zranenia.

Bulvárne noviny Express napísali, že útoky ich páchatelia zorganizovali cez tajnú skupinu na Facebooku. Písalo sa v nej, že pôjdu na „lov na ľudí“ a „vyčistia mesto“. To je rétorika radikálnych zoskupení.

Chuligáni a vyhadzovači

Podľa novín išlo asi o dvadsiatich mužov, ktorých opísali ako „chuligánov, rockerov a vyhadzovačov“. Táto skupina mala napadnúť Pakistancov a ich počínanie polícia vyšetruje ako dvojnásobné ťažké ublíženie na zdraví.

Ďalší piati muži potom na inom mieste napadli sýrskeho muža. Polícia zatiaľ nechce komentovať spojenie medzi výzvami na Facebooku a útokmi, priznáva však, že dostala avízo, že v meste sa zhromažďujú ľudia, ktorí chcú vyvolať provokácie. Policajti do mesta poslali posilnené hliadky a niekoľko ľudí aj zadržali.

Po Silvestri stovky trestných oznámení

Útoky na cudzincov sa dali očakávať, lebo atmosféra je po udalostiach zo Silvestra, keď skupiny mužov arabského a severoafrického výzoru sexuálne napádali a okrádali ženy v Kolíne na Rýnom, veľmi napätá. V súvislosti so silvestrovským násilím už podali 516 trestných oznámení, z ktorých 40 percent je na sexuálne obťažovanie.

V sobotu sa v meste konala demonštrácia ultrapravicových radikálov, ktorú polícia rozháňala vodnými delami.

Prieskum agentúry Forsa pre RTL ukázal, že 60 percent Nemcov ani po udalostiach v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách nevidí cudzincov negatívnejšie ako predtým.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Sexuálne útoky v Kolíne

Svet

Teraz najčítanejšie