Denník N

Čierna voda vo fontáne a prilepení aktivisti. Pomáhajú alebo škodia takéto protesty v boji proti klimatickej zmene?

Aktivisti z talianskej odnože Letzte Generation vyliali do Fontány di Trevi v Ríme čiernu tekutinu, aby upozornili na klimatické zmeny. Foto - TASR/AP
Aktivisti z talianskej odnože Letzte Generation vyliali do Fontány di Trevi v Ríme čiernu tekutinu, aby upozornili na klimatické zmeny. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aktivisti z Letzte Generation minulý týždeň vyliali do slávnej Fontány di Trevi v Ríme čiernu tekutinu. „Rozhodli sme sa na niekoľko hodín odoprieť turistom pohľad na čistú vodu, aby pochopili, čo znamená klimatická zmena,“ povedala jedna z nich podľa Deutsche Welle.

Cez víkend zase v holandskom Haagu asi 7-tisíc ľudí zablokovalo diaľnicu A12. Zorganizovala ich miestna odnož skupiny Extinction Rebellion. Boli medzi nimi aj niektoré holandské celebrity. Pár ľudí prišlo v plavkách a s dáždnikmi. Krátko po začiatku čelili vodným delám holandskej polície.

A v Nemecku sa správy o cestách a diaľniciach, ktoré zablokovali klimatickí aktivisti, stali bežnou súčasťou dopravných správ v rádiu. Predminulý týždeň len v Berlíne ľudia z Poslednej generácie zastavili premávku na 12 cestách.

Zdá sa, že takýchto aktivít časti klimatického hnutia, ktoré narúšajú život v mestách, pribúda. Prečo to robia a pomáha to agende boja proti klimatickým zmenám? Rozprávali sme sa o tom s dvoma odborníkmi.

Prichádzajú vo vlnách

Louisa Parksová je talianska expertka, ktorá roky študuje cielené kampane a vplyv aktivizmu na medzinárodnú politiku. Podľa nej takéto akcie prichádzajú vo vlnách.

„Zdá sa, že posledná vlna týchto druhov protestov má väčšie mediálne pokrytie, ale či ich počet skutočne narástol, jasné nie je,“ vraví pre Denník N sociologička z Trentskej univerzity.

Ciele týchto skupín – ide najmä o Extinction Rebellion, Letzte Generation a Just Stop Oil – nie sú iné, aké má zvyšok klimatického hnutia. Chcú napríklad vyhlásiť klimatickú núdzu, dosiahnuť uhlíkovú neutralitu už od roku 2025 či zastaviť ďalšiu ťažbu ropy a zemného plynu.

Spôsoby akými to požadujú, sú už však často za hranicou zákona. Nejde len o blokády ulíc, ale aj útoky na kultúrne diela, ako bolo hodenie polievky na obraz van Gogha či zemiakovej kaše na dielo Clauda Moneta (obrazy v galériách sú za sklom, takže okrem rámov neboli poškodené).

Týmto skupinám ide podľa odborníkov hlavne o to, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie