Denník N

Kandidát KDH František Mikloško: Pellegrini minútu po voľbách povie Ficovi nie

František Mikloško. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Mikloško. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dvadsať rokov bol poslancom parlamentu. Po 13 rokoch, čo nesedí v poslaneckej lavici, sa rozhodol opäť kandidovať. František Mikloško (75) vraví, že chce pomôcť KDH pokoriť hranicu päť percent. Hnutiu dvakrát po sebe tesne ušlo miesto v Národnej rade. Vo voľbách v roku 2016 mali 4,94 percenta, o štyri roky neskôr 4,65 percenta.

Mikloško v pondelok po boku predsedu KDH Milana Majerského ohlásil, že ide do predčasných volieb, aby sa nevrátil Robert Fico a demokratická spoločnosť neupadla do depresie. Za KDH kandiduje ako nezávislý, na kandidátke bude mať číslo 12.

V rozhovore Mikloško tvrdí, že predseda Smeru Robert Fico vládu nezostaví, a považuje za dôležité, aby sa tam dostalo KDH. „Myslím si, že už percentá Sme rodina, KDH, Progresívneho Slovenska, SaS budú dostatočné na to, aby spolu s Hlasom urobili vládu.“ Bez Hlasu to podľa neho nepôjde a verí, že Peter Pellegrini minútu po voľbách povie Ficovi nie.

Ďalej sa dočítate:

  • prečo si myslí, že na rozdiel od Mikuláša Dzurindu má šancu uspieť;
  • či KDH nehrozí tretí debakel;
  • ako môže OĽaNO prispieť k patu a opakovaniu volieb;
  • čo ukázala snaha Anny Záborskej sprísniť potraty;
  • prečo má strach z Progresívneho Slovenska
  • a na čom by sa mali KDH a PS dohodnúť pred spoločným vládnutím.

Čo by ste spravili ako prvé, ak by ste sa v septembri vrátili do parlamentu?

Ak sa dostanem do parlamentu, predpokladám, že budem súčasťou poslaneckého klubu KDH, hoci kandidujem ako nezávislý. Svoje pôsobenie by som videl v nejakom výbore, za tých 20 rokov, čo som tam bol, som bol vždy vo výbore pre kultúru a školstvo alebo ľudské práva. Ale viem si predstaviť aj iné výbory.

Situácia, ktorá je teraz, sa nejakým spôsobom pripodobňuje tej, v ktorej sme boli na začiatku 90. rokov. Vtedy nás čakal zápas o hodnoty, bol to zápas proti mečiarizmu. KDH sa vtedy len rodilo a treba povedať, že na začiatku nemalo veľké osobnosti. Ján Čarnogurský bol jediný naozajstný politik. Ale v tom zápase a vôli KDH sa vygenerovala zatiaľ najväčšia generácia kresťanských politikov, ako Dzurinda, Palko, Lipšic, Hrušovský, Brocka…

Rozumiem, skôr som myslela, čo by ste spravili.

Rád by som teda znovu pôsobil v útrobách KDH, aby som urobil niečo pre rast novej generácie.

Sám spomínate, že ste boli 20 rokov v parlamente. Dnes sa už všetci zhodujú, že je to tam najhoršie od Nežnej revolúcie. Čo vás na ňom ešte láka?

Ja som si už vôbec nemyslel, že budem kandidovať. No keď ma oslovili za týchto okolností, keď sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

František Mikloško

KDH

Mikuláš Dzurinda

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie