Denník N

Mamy, ktorá z vás ešte skočí Matovičovi na lep?

Aktuálny bilbord OĽaNO je odkazom na návrh, aby matky neplatili dane. Parlamentom neprešiel. Foto N - Tomáš Benedikovič
Aktuálny bilbord OĽaNO je odkazom na návrh, aby matky neplatili dane. Parlamentom neprešiel. Foto N – Tomáš Benedikovič

Len málokto dokáže tak efektívne prepojiť svoje politické ciele s verejnými zdrojmi ako predseda OĽaNO. Iný by sa na jeho mieste po takom strašnom vládnom výkone prepadol v preferenciách do mínusu, on si užíva pohodlie svojich plusových siedmich percent.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Ja, patriarcha Slovenska, zostupujem k vám, aby som vám, matky moje, pomohol oslobodením od kazajky daní. Hoci Igor Matovič týmito slovami neuviedol svoj návrh novely zákona o dani z príjmu, pokojne mohol. Jeho zdôvodnenie totiž nie je o nič lepšie: „Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami, vedia, že spoločnosť ich za roky venované výchove detí odmení tým, že budú mať výrazne nižšie platy ako muži a ženy bez detí. Návrhom zákona túto krivdu naprávame tým, že matky detí do 15 rokov nebudú platiť zo svojej mzdy daň z príjmu,“ napísal v dôvodovej správe k návrhu, ktorý mu v parlamente pre pár dňami neprešiel.

Predseda Matovič síce hovorí v množnom čísle – túto krivdu naprávame –, ale pod návrh sa podpísal len on. To je prvá vec, ktorú by si mala všimnúť – nielen – matka. Druhá vec je, že sa predseda vôbec neunúval vyčísliť vplyv na verejné financie. Okrem matiek mali byť od platenia dane z príjmu oslobodení aj mladí ľudia do 25 rokov, čo ich podľa predsedu bude motivovať „zostať žiť a pracovať na Slovensku“.

Ministerstvo financií však vplyv jeho daňových odpustkov vyrátalo. Na budúci rok by suma, o ktorú by prišla erárna kasa, dosiahla úctyhodných 458 miliónov eur, čo by samosprávam zrejme navodilo ďalšiu srdcovú príhodu. Dôvod, pre ktorý bývalý premiér a minister financií odignoroval jednu zásadnú otázku, onen vplyv na verejné financie, zrejme spočíva v tom, že mu na schválení zákona vlastne nezáležalo. S nápadom mal totiž iné plány: vyvesiť si ho na predvolebný bilbord. A tak ich tu máme: OĽaNO za mamy bez daní.

Náš najdrahší

Ak by sa vytvoril rebríček politikov, ktorí sú z pohľadu verejných financií takpovediac najdrahší, je vysoko pravdepodobné, že by najvyšší schodík do kurína obsadil predseda Matovič. Len málokto dokáže tak efektívne prepojiť svoje politické ciele s verejnými zdrojmi ako on. Iný by sa na jeho mieste po takom strašidelnom vládnom výkone prepadol v preferenciách do mínusu, on si užíva pohodlie svojich plusových siedmich percent a mámi mamy. A treba mu uznať, že slogan „za mamy bez daní“ stáča volebné témy do niečoho aspoň hmatateľného.

Veď povážme: existujú rozdiely medzi mzdami mužov a žien? Existujú. A je jedným z dôvodov aj materstvo? No veď práve, je to len jeden z dôvodov. Ich zoznam je dlhý a končí sa troma bodkami, pretože nie všetky rozdiely sú vyčerpávajúco zdôvodniteľné. Tak aspoň niektoré: pridlhá materská, zlá dostupnosť jaslí, škôlok, práca v menej platených povolaniach, nepružný pracovný čas, patriarchálne móresy, diskriminačná tradícia…

Odpustenie daní by nedosiahlo riadne ani na jeden. Toto všetko predseda Matovič, pravdaže, vie, ale nič z toho nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dane a odvody

Igor Matovič

Rozpočet a dlh

Komentáre

Teraz najčítanejšie