Denník N

Pokojne choďte, ale budeme strieľať. Reportáž z obce, kde Rusi mesiac väznili v pivnici 360 ľudí

Takto strávili obyvatelia dediny Jahidne takmer mesiac. Von smeli ísť len na pár minút raz denne, aj to nie všetci. Foto - Twitter
Takto strávili obyvatelia dediny Jahidne takmer mesiac. Von smeli ísť len na pár minút raz denne, aj to nie všetci. Foto – Twitter

Vlani v marci nahnali ruskí okupanti do pivnice školy v ukrajinskej obci Jahidne 360 obyvateľov. Desať z nich sa nedožilo apríla, ďalší prežili v podzemí takmer mesiac.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miestnosť bez okien sa nachádza pár metrov pod zemou, má odhadom päťkrát šesť metrov. Je v nej vlhko, chlad a temno. Pološero zabezpečujú stropné žiarivky, vlani však po odpojení elektriny nesvietili.

Na zemi je karimatka, v časti miestnosti sú umiestnené nízke stolíky, školské lavice, stoličky a dva sedacie vaky. Na zemi sa v prachu povaľuje prútená metla, ktorá už dávno doslúžila.

Kto na tom bol najhoršie, mal právo si ľahnúť, ostatní sedeli. Kto sa nezmestil na jednu polovicu drevenej dosky pingpongového stola, mohol využiť zvyšky kartónových krabíc alebo dosky poskladané na podlahe. V miestnosti doteraz zostala deka, niekoľko párov ponožiek a zimné topánky.

Kút miestnosti, v ktorej sa tlačilo 39 ľudí. Foto: Deník N – Tomáš Linhart

Voda netiekla, elektrina nefungovala. Pivnica nemala ventiláciu ani čerstvý vzduch, jediným zdrojom svetla bola malá sviečka. Osobná hygiena tu neexistovala, toaletu predstavovalo vedro v rohu miestnosti. Zdanie súkromia mohla navodiť iba natiahnutá deka.

V podmienkach, ktoré boli horšie ako väzenské, takto počas takmer celého mesiaca v miestnosti žilo 39 ľudí, obyvateľov dediny Jahidne, do ktorej 3. marca 2022 prišli ruské tanky. Do štyroch podobných miestností v pivnici školy zhromaždili okupanti 360 ľudí. Desať z nich sa už nedožilo apríla.

Mesiac na tridsiatich metroch štvorcových

Skupina ľudí si na dverách miestnosti zaznamenávala kalendár, na stenách vedľa zárubní je menný zoznam obetí. Von vyjsť nemohli, ruskí vojaci im hrozili streľbou.

„Stále opakovali, že nás prišli zachrániť,“ povzdychne si šesťdesiatnička Valentina.

„Keby na nás aspoň nestrieľali! Keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie