Denník N

Vývoj bojov (459. deň): Také intenzívne bombardovanie zázemia ešte nebolo – Rusi útočia viac, ale Ukrajinci sú efektívnejší

Hasiči v Kyjive hasia požiar, ktorý spôsobili zvyšky zostrelenej ruskej strely. Foto - TASR/AP
Hasiči v Kyjive hasia požiar, ktorý spôsobili zvyšky zostrelenej ruskej strely. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruské sklady a veliteľstvá vybuchovali najmä na juhu, najviac v okolí Mariupola a Berďanska.
  • Takto intenzívne Rusi ešte na ukrajinské mestá neútočili.
  • Rusi sa v Bachmute zastavili, ďalej sa ani nepokúšajú dostať.
  • Mapa dňa – Bachmut – miesta ukrajinských útokov v ruskom tyle.
  • Videá dňa – vypočujte si HIMARS; mínometný granát v strome; ako to vyzerá pri Bachmute.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 28. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ruské sklady a veliteľstvá vybuchovali najmä na juhu, najviac v okolí Mariupola a Berďanska. O čo menej sa aktuálne deje na pozemnom bojisku, o to viac udalostí sprevádza vzájomné ďalekonosné útoky raketami, strelami s plochou dráhou letu a dronmi na ruské a ukrajinské zázemie. Na oboch stranách sú predzvesťou ukrajinskej ofenzívy. Ukrajinské údery ju chcú podporiť, ruské spomaliť.

Uplynulé desiatky hodín charakterizuje obojstranné ostreľovanie raketami a strelami s plochou dráhou letu. Z dostupných správ sa zdá, že Ukrajinci prenikajú ruskou obranou lepšie ako Rusi ukrajinskou. Aj oni však obrancom spôsobujú vážne straty. Výsledkom je veľmi pravdepodobne zatiaľ najintenzívnejšie vzájomné ostreľovanie v hlbokom tyle od začiatku vojny.

Ukrajinci si pripravujú bojisko podobne ako v lete a na jeseň 2022 pri Iziume a Chersone. Opakovane prichádzajú správy, že sa im darí zasahovať koncentrácie ruských jednotiek. Len v Mariupole údajne dva od seba nezávislé údery strelami Storm Shadow zabili 500 ruských vojakov. Tvrdenie sa nedá overiť. Presne o toto sa však ukrajinská armáda snaží a sú indície, že úspešne.

Existuje nepublikovateľné video, na ktorom ruský vojak ukazuje následky útoku na základňu jednotky, ktorá je podľa neho z ruského Orenburgu. Sú na ňom desiatky mŕtvol Rusov, o ktoré sa nikto už niekoľko dní nestará.

Veľmi intenzívne bolo nedeľňajšie popoludnie a podvečer, keď rýchlo po sebe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie