Denník N

Ako Uhrík a Mazurek vybudovali Republiku a prečo s nimi chce Fico vládnuť

Bilbord Republiky. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bilbord Republiky. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Zoznámil som sa s novým kamarátom. Krásnu nedeľu prajem všetkým,“ napísal na Facebooku pod svojou fotkou so šteňaťom v náručí poslanec Milan Mazurek.

Je to len jeden z množstva prejavov, ako sa strana Republika a jej politici snažia presviedčať, že po odchode od Mariana Kotlebu už nie sú extrémisti, ktorí šíria nenávisť.

Zvlášť viditeľná je táto zmena u poslanca Milana Mazureka. V predchádzajúcom volebnom období ho odsúdili za rasistické reči v rádiu a prišiel o poslanecký mandát. Verejne známy sa stal ako člen Kotlebovej ĽSNS, keď v roku 2015 vulgárne nadával moslimskej rodine, a neskôr už ako poslanec v zelenom tričku aktívne chránil vlaky od „asociálov“.

Milan Mazurek sa teraz na sociálnych sieťach prezentuje ako vzorný otec, milovník psov a pri prácach v záhrade ukazuje vypracované svaly. Po odchode z Kotlebovej ĽSNS sa Mazurek ospravedlnil za svoje „mladícke pochybenia“ a spolu s ďalšími bývalými členmi ĽSNS na jar 2021 založili hnutie Republika.

Zatiaľ čo jeho bývalý predseda Kotleba nahral video s bankovkami, na ktorom ich obracia oproti kozmetickému zrkadielku, aby tak dokázal, že je na nich zobrazený satan, Mazurek v pléne Národnej rady vystupuje s príspevkami o tom, že si nesmieme dať zobrať možnosť platiť v hotovosti a že slobodu všetkých ľudí ohrozuje digitálne euro, cez ktoré „nás kontrolujú“ a budú nám môcť takéto peniaze kedykoľvek zobrať, respektíve nám tieto peniaze „vypnú“.

V texte sa dočítate:

  • aká je sila Republiky a aké má šance dostať sa do parlamentu či aj do vlády;
  • kto sú hlavné tváre strany a ako presviedčajú, že nie sú fašisti;
  • odkiaľ majú peniaze na kampaň;
  • kto sú voliči Republiky.

Milan Mazurek je podpredseda strany a v slovenskom parlamente najviditeľnejšia tvár Republiky, predseda Milan Uhrík je europoslanec.

„Je to strana, ktorá sa snaží zbaviť svojej fašistickej nálepky alebo fašistického imidžu. Snaží sa pretransformovať na populistickú radikálnu pravicu,“ vysvetľuje odborník na krajnú pravicu Tomáš Nociar s tým, že podobne sa pretransformovali vo Švédsku aj Švédski demokrati, ktorí vyšli z neonacistického podhubia. Momentálne sú v krajine druhou najsilnejšou stranou.

Základné informácie o hnutí Republika

  • Vznik: od 9. 3. 2021 (prevzatá strana Hlas ľudu od Petra Marčeka).
  • Predseda: Milan Uhrík.
  • Podpredsedovia: Milan Mazurek, Miroslav Suja, Ondrej Ďurica.
  • Výsledok v parlamentných voľbách 2020: – (ešte neexistovali)

Prieskumy preferencií ukazujú, že popularita Republiky postupne a dlhodobo rastie, od volieb jej výrazne pribudli voliči a ako jedna z mála strán má dnes istotu, že sa dostane do parlamentu. Prebrali veľkú časť Kotlebových voličov a vytlačili ho hlboko pod hranicu zvoliteľnosti. V posledných mesiacoch sa dostali cez deväť percent a sú štvrtou najsilnejšou stranou.

„Republika je bez debaty najsilnejšou vlasteneckou alternatívou voči súčasnej vláde a v parlamentných voľbách už na nejednotu nebude čas. Budeme musieť hrať na istotu, inak padne Slovensko do ešte hlbšieho bahna, neslobody a otroctva,“ napísal na Facebook Mazurek.

Kto je Republika a ako sa zblížila so Smerom?

Na rozdiel od Kotlebovej ĽSNS, s ktorou nikto vládnuť nechce, Republiku zo spolupráce doteraz nevylúčila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Republika

Slovensko

Teraz najčítanejšie