Denník N

Členstvo v Únii? Aby vás ešte Ukrajinci svojím tempom neprekvapili, vraví veľvyslankyňa EÚ v Kyjive Mathernová

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ukrajina nás svojím tempom môže výrazne prekvapiť, hovorí o jej prístupovom procese do Európskej únie Katarína Mathernová. „To, čo normálne trvá roky, tam trvá mesiace. A čo trvá mesiace, trvá hodiny,“ vysvetľuje.

Mathernová sa v apríli stala novou veľvyslankyňou EÚ v Kyjive, do tejto funkcie nastupuje v septembri. Doteraz pôsobila ako šéfka Podpornej skupiny Európskej komisie pre Ukrajinu. V rozhovore hovorí, že ukrajinské „reformné nasadenie“ je obrovské aj počas obrany svojho územia pred Ruskom.

„Musíme si uvedomiť, že toto nie je ‚konflikt‘. To slovo vo všeobecnosti nemám rada, pretože predpokladá dve bojujúce strany. Lenže na Ukrajine sa deje brutálna ruská vojna s jasným agresorom a obeťou,“ vysvetľuje.

Na konferencii Globsec sme sa s ňou rozprávali aj o tom:

  • ako na Ukrajine vnímajú blížiace sa slovenské parlamentné voľby;
  • či Únia nedáva Kyjivu falošné nádeje a nesľubuje mu príliš veľa;
  • či Ukrajina naozaj robí pokroky v otázke korupcie;
  • ako sa pozerá na „ukrajinské víťazstvo“.

Podľa čerstvého prieskumu agentúry Focus pre Globsec viac než polovica Slovákov verí, že za vojnu proti Ukrajine nemôže Rusko. Viac než tretina opýtaných tvrdí, že za ňu môže Západ, a 17 percent respondentov za vinníka dokonca považuje Ukrajinu. Čím to je?

Tieto hrozivé čísla podmieňujú tri faktory. Po prvé,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie