Denník N

Vždy prekvapivý a vždy elegantný. David Bowie odišiel vo veľkom štýle

Jedna z posledných oficiálnych fotografií vznikla v New Yorku.
Jedna z posledných oficiálnych fotografií vznikla v New Yorku.

Na zdravotné problémy sa verejne nesťažoval a na rozlúčku nahral výborný album, ktorým potvrdil svoju schopnosť neustálych hudobných premien. Pustite si jeho najznámejšie pesničky.

V roku 1966 mal Londýnčan David Jones devätnásť, keď sa rozhodol zmeniť si meno. To ľudia robievajú, no jeho motivácia bola iná. Chcel sa odlíšiť a zároveň ukázať, že sa nemieni viezť na cudzom úspechu. Davy Jones sa totiž volal spevák populárnej skupiny The Monkees. A tak sa narodil David Bowie. Spieval inak ako ostatní, inak aj vyzeral. Bol skrátka originál už od svojich začiatkov.

Keď mu spolužiak na základnej pri bitke poranil oko, mal ho odvtedy trochu tmavšie. Muselo to byť nepríjemné zranenie, ale zároveň získal nezvyčajný pohľad, ktorý neskôr dobre vystihol jeho chameleónsku schopnosť neustáleho pohrávania sa s rôznymi identitami v hudbe aj v imidži.

Keď ste synom čašníčky a majiteľa nočného klubu, viac-menej je isté, že z vás žiadny úradník nebude. Aj preto mal Bowie pred inými na scéne náskok a ako sólový spevák sa v ére skupín dokázal presadiť dosť rýchlo. Už v roku 1969 priniesol svoj prvý veľký hit. Space Oddity bol príbeh fiktívneho astronauta Majora Toma, zaujímavo vystavaná pesnička ukazujúca talent autora pre silné (zároveň neošúchané) melódie s nápaditými aranžmánmi.

Do glamrockovej éry začiatkom 70. rokov vhupol ako bytosť z vesmíru, ktorá musí žiť na zemi. Stala sa z neho kultová popkultúrna ikona, androgýnny Ziggy Stardust. Už vtedy mu záležalo nielen na hudbe, ale aj na jej dokonalom vizuálnom stvárnení, čo John Lennon komentoval slovami „je to rokenrol, len so šminkami“.

Slabosť pre vesmír a herecký talent ukázal vo filme The Man Who Fell On Earth, ktorý priniesol presne to, čo sľuboval trailer – novú dimenziu Davida Bowieho. V tom čase poslal do sveta svoje nové alter ego – Thin White Duke.

Trilógia za dva roky

Potom prišla silná trilógia albumov, ktoré vychrlil za dva roky. Low, Heroes a Lodger priniesli progresívnu hudbu, ktorá dokázala bodovať v hitparádach. Nezrodila sa v Británii ani v Amerike. Bowie prepadol kokaínu až natoľko, že sa rozhodol zbaviť závislosti. Najskôr sa presťahoval do Švajčiarska a vzápätí do Nemecka.

V novom prostredí ho pohltilo zbieranie expresionistického umenia a písanie nových pesničiek patriacich k tomu najoriginálnejšiemu, čo vzniklo na celej scéne koncom 70. rokov.

V Berlíne nasiakol krautrockom aj atmosférou studenej vojny medzi západom a východom. Býval spolu s punkerom Iggym Popom a začala sa jeho spolupráca s producentom Brianom Enom. Nahrávky Low a Heroes tak fascinovali amerického minimalistického skladateľa Philipa Glassa, že ich hudbu využil vo svojich symfóniách.

Je začiatok 80. rokov. Bowie sa objaví v broadwayskom muzikáli The Elephant Man, v Londýne hrá v Brechtovej divadelnej hre Baal, s Freddiem Mercurym skomponuje a naspieva duet Under Pressure. Je to jeho tretí hit No. 1, skladba, ktorú skupina Queen nevynechá na žiadnom koncerte až do svojho posledného turné.

Disko naberá na popularite a on je pri tom. Roztancuje sa, čo mu získa nových fanúšikov. Do nového žánru vhupne svojsky, opäť s výraznou pomocou výrazných muzikantov. Naspieva duety s Mickom Jaggerom a Tinou Turner, sólo v asi najznámejšej skladbe z obdobia 80. rokov Let’s Dance hrá skvelý bluesrockový gitarista Stevie Ray Vaughan a o nesmrteľnosť sa mu postará aj jasný úvodný odkaz na pesničku Twist And Shout, ktorú preslávili Beatles:

V rokenrolovej sieni slávy

Začiatkom 90. rokov si berie exotickú supermodelku Iman a usadia sa v New Yorku. Keď ho uvedú do Rokenrolovej siene slávy, stane sa pozemšťanom. Earthling, tak nazve nový album, na ktorom ukáže, že stále nielen sleduje nové trendy, ale predovšetkým ich dokáže veľmi originálne spracovať. Bowieho hlas sa vznáša nad rýchlymi elektronickými jungle a drumandbassovými rytmami.

Kritici aj poslucháči sú ohromení a nadšení. Aj o generáciu mladší muzikanti – začína sa spolupráca s Trentom Reznorom (Nine Inch Nails), ktorý si zahral v tomto videu:

21. storočie predbehol albumom Hours. V októbri 1999 to bol prvý kompletný album známeho hudobníka, ktorý bol oficiálne dostupný na internete ešte pred vydaním na CD. A opäť to bol novo znejúci Bowie, pokojnejší, starší, bez hutnej elektroniky. Kritici hovorili o neoklasicizme a stvorili mu štýlovú nálepku adult contemporary.

Turné k albumu Reality (2003) bolo veľmi úspešné. Trvalo by ešte dlhšie, lenže najskôr počas koncertu v Oslo trafilo speváka do oka lízatko hodené fanúšikom a o týždeň neskôr pocítil na pódiu v Nemecku bolesť hrudníka. Lekári mu zistili zablokovanú srdcovú cievu a musel okamžite pod nôž.

Po operácii sa rozhodol ubrať. Ťahalo mu na šesťdesiatku, skoncoval s únavnými svetovými turné, vystupoval aj nahrával už len sporadicky. No stále sa zaujímal, čo sa deje, a pomohol zviditeľniť aj mladú kanadskú skupinu Arcade Fire. Dvakrát si s ňou zahral naživo:

Aktívny aj po šesťdesiatke

V januári 2013 prišlo veľké prekvapenie. V deň 66. narodením vydal po desaťročnej pauze nový štúdiový album. The Next Day priniesol až štrnásť nových piesní a veľkú žánrovú pestrosť. Bol to Bowie bilancujúci, experimentujúci, ale aj usadený. Nazvime to tradičnejší, samozrejme, v úvodzovkách.

Kto by sa však nazdával, že táto poloha už mu nezostane, mýlil sa. Na novinke Blackstar, ktorú si dal opäť k narodeninám, sa obklopil o generáciu mladšími muzikantmi. Kvarteto Donnyho McCaslina nehrá džez ako zakonzervovanú históriu, nie sú to žiadni tradicionalisti, ale výborní hráči schopní voľne prekračovať hranice žánrov. Len Bowieho najbližší vedeli, že už v čase nahrávania zápasí s rakovinou. Je to posledný album a rozlúčka vo veľkom štýle.

Oba videoklipy, ktoré zatiaľ vyšli k albumu Blackstar, sú originálne filmy. Z Bowieho hereckej kariéry treba ešte spomenúť, že sa objavil v poslednom filme Marlene Dietrichovej Just a Gigolo (1978) a Martin Scorsese ho obsadil do postavy Pontského piláta v Poslednom pokušení Krista (1988). Jeho syn Duncan je režisérom, nakrútil výborné sci-fi Moon.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

David Bowie

Kultúra

Teraz najčítanejšie