Denník N

Ondrej Dostál: Návrat k štandardnej politike nastane až vtedy, keď v nej nebude OĽaNO

Poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál. Foto N - Vladimír Šimíček
Poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predseda OKS a poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál hovorí o chaose v parlamente, nedodržiavaní rokovacieho poriadku aj o nespájaní sa demokratických strán.

Parlament minulý štvrtok na návrh SaS predčasne ukončil májovú schôdzu. Podľa predsedníčky vášho klubu Anny Zemanovej v ňom bol chaos. Skúste vysvetliť, prečo nemalo zmysel rokovať a prečo takto prepadlo hlasovanie o desiatkach návrhov. 

V parlamente je naozaj chaos. Je to zrejme aj preto, lebo na programe bolo takmer 250 bodov. Nepamätám si, že by sa doteraz také niečo stalo. Končí sa volebné obdobie a všetci poslanci, ktorí uvažovali, že by mohli niečo predložiť, ale nestihli to počas volebného obdobia, to teraz nasekali do parlamentu, a tak vznikol chaos. Týmto spôsobom nie je možné normálne rokovať o návrhoch zákonov.

K návrhom zákonov, ktoré postúpia do druhého čítania, je vypracované stanovisko legislatívneho odboru parlamentu. Ak by boli schválené ďalšie návrhy zákonov, parlamentná legislatíva by fyzicky nestačila vypracovať stanoviská k toľkým návrhom zákonov. Parlamentná legislatíva obvykle vypracúva veľmi kvalitné pripomienky, a to aj k vládnym návrhom, ktoré prešli riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, a zvykne nájsť problémy, ktoré sa dovtedy neodchytili. Keby sa to teraz pustilo „navoľno“, návrhy by boli aj z legislatívneho hľadiska nekvalitné, lebo by nedokázal prebehnúť ani minimálny štandardný proces.

To však boli už prerokované body, malo sa o nich iba hlasovať. Je správne, že sa schôdza zablokovala? Igor Matovič napríklad hovorí, že je to nedemokratické, totalitné, a dokonca vás prirovnával k Mečiarovi. 

Národná rada sa môže rozhodnúť, že ukončí svoje hlasovanie. Zo strany Igora Matoviča je to absolútne neprimerané prirovnanie. Igor Matovič zvykne preháňať, zvykne hovoriť veci, ktoré sú totálne nezmysly, a toto je rovnako úplný nezmysel. Hlasovanie o niektorých návrhoch zákonov, aj keď boli prerokované, sa posúvalo, hľadala sa napríklad zhoda na nich, a nie je to nič neobvyklé. Myslím si, že Národná rada mala zastaviť ten legislatívny chaos už skôr, mal byť schválený pôvodný návrh, aby rokovala len tri týždne, a nemuseli sme riešiť takéto hlúposti.

Podľa pôvodnej dohody sa malo prerokovať len prvých sto bodov a ostatné sa mali odsunúť. Prečo sa vlastne rokovalo aj o ostatných? 

Boli v programe schôdze, ktorá bola pôvodne plánovaná na tri týždne. Ale potom Robert Fico urobil tlačovku o plánovanej zahraničnej ceste Borisa Kollára po Latinskej Amerike. Zo zahraničnej cesty pána predsedu Národnej rady nakoniec nebolo nič, tak Sme rodina zrazu dostalo chuť rokovať aj dlhšie ako tri týždne. Nepochybujem o tom, že keby bol pán Boris Kollár teraz na služobnej ceste, schôdza by sa skončila po troch týždňoch.

Keď vás Richard Sulík uvádzal ako kandidáta SaS, povedal, že sa nikto v parlamente nevyzná v rokovacom poriadku tak ako vy a každý poslanecký klub by mal mať svojho Ondreja Dostála. Je pravda, že predsedajúcich schôdze zvyknete opravovať a upozorňovať na rozpory v priebehu schôdze s rokovacím poriadkom. Ako vedie Boris Kollár a podpredsedovia parlamentu schôdze? Je to profesionálne a zvládajú to? 

V zásade to zvládajú. Sú, samozrejme, sporné veci, keď sa rokuje o tom, či sa má zaradiť nejaký bod do programu, lebo je to návrh zákona v tej istej veci, ako bol neschválený, prípadne bol stiahnutý. Alebo sa posudzuje, či je niečo prílepok alebo nie. Vtedy sa ozvú niektorí poslanci a upozornia, že sa v tomto bode možno porušuje rokovací poriadok. Nerobím to len ja, robí to napríklad Boris Susko zo Smeru alebo Juraj Šeliga z Demokratov.

Máte pocit, že sa chyby pri vedení schôdze robia častejšie, než to bolo v minulosti? Boli ste poslanec v rokoch 2010 až 2012 a potom od roku 2016.

V roku 2010 až 2012 som bol začínajúci poslanec, takže si nepamätám, že by bolo toľko chýb a pochybností o porušení rokovacieho poriadku. Ale v období 2016 až 2020, keď bol predsedom parlamentu Andrej Danko, sa tiež diali takéto veci a dochádzalo k porušovaniu rokovacieho poriadku alebo k pokusom ho porušovať.

Keby ste mali pomenovať najflagrantnejšie porušenia rokovacieho poriadku, ktoré to v tomto volebnom období boli? 

Aj v tomto volebnom období sa konali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie