Denník N

Vojna pomaly prichádza do Moskvy. Bežní Rusi sa po útokoch boja a politici panikária

Naľavo: ruský protiletecký systém Pancir zasahuje proti dronom, napravo poškodená bytovka v Moskve. Foto - AP
Naľavo: ruský protiletecký systém Pancir zasahuje proti dronom, napravo poškodená bytovka v Moskve. Foto – AP

Moskovčania počítajú, ako ďaleko od nich dopadli drony, a píšu to na sociálne siete. Ruský novinár si nemyslí, že by hocijaká eskalácia zmenila názor Rusov na vojnu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Moskovčania v utorok nad ránom počuli hlasné výbuchy. Niektorí zacítili benzínový pach, iným sa na bytoch triasli okná. K ruskej metropole doletelo niekoľko dronov.

Po vyše pätnástich mesiacoch brutálnej invázie Ruska na Ukrajinu vojna prestáva byť pre Rusov už len pozadím na televíznej obrazovke, ale dostáva sa k nim čoraz bližšie. Kyjiv poprel, že by stál za útokmi, hoci Michajlo Podoľak z kancelárie prezidenta Zelenského priznal, že „si sledovanie udalostí užívajú“, a predpovedal viacero podobných útokov v budúcnosti.

Majú Moskovčania strach?

Nezávislý ruský novinár Ilia Krasilščik hovorí, že Rusi o útokoch žartujú, ale podľa neho sa v skutočnosti boja. „Je to výnimočná situácia, aby na bytové domy v Moskve útočili drony,“ povedal pre Denník N.

Ako dodáva šéfredaktor ruských nezávislých novín v exile Novaja Gazeta Europe Kirill Martynov, niektorí počítajú, ako ďaleko od ich domov došlo k explóziám. „Aj také príspevky na sociálnych sieťach som videl,“ povedal pre Denník N.

Kremeľ panikári

Kremeľ vo vyhlásení z útokov obvinil Kyjiv. Vladimir Putin povedal, že Ukrajina sa snaží „zastrašiť“ Rusko a ruských obyvateľov. „Toto je, samozrejme, jasný znak teroristickej aktivity,“ dodal ruský prezident. Ubezpečil obyvateľov, že vzdušná obrana Moskvy fungovala dobre, ale sľúbil, že ju ešte vylepšia.

Hoci Putin sa snaží vyzerať pokojne a tvári sa, že všetko je pod kontrolou a nie je sa čoho báť, podľa Martynova to nerobí veľmi dôveryhodne. Práve „Putinove elity“ a ruská propaganda sú podľa neho „tí, ktorí skutočne panikária“.

„Jeden ruský poslanec navrhol, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie