Denník N

Najhoršie násilie v Kosove za posledné roky. Prečo Západ viac kritizuje kosovskú vládu

Vojak KFOR v utorok stráži budovu radnice v meste Zvečan. Foto - TASR/AP
Vojak KFOR v utorok stráži budovu radnice v meste Zvečan. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Išlo o najhoršie násilie, aké Kosovo zažilo za dlhý čas. Ako napísal bývalý švédsky diplomat a dnes analytik Carl Bildt, niečo podobné sme v Kosove nevideli niekoľko rokov.

Na sociálnych sieťach sa objavili obrázky odvážaných zranených vojakov z mierovej misie KFOR. Dav srbských demonštrantov v meste Zvečan na nich útočil palicami, kameňmi, zápalnými fľašami a zrejme aj strelnými zbraňami. Podľa misie zranili 30 vojakov (11 Talianov a 19 Maďarov), ktorí mali zlomeniny, popáleniny a traja z nich strelné rany.

Podľa KFOR medzinárodné jednotky odpovedali na „nevyprovokované útoky násilného a nebezpečného davu“. Misiu v roku 1999 schválila Bezpečnostná rada OSN a vedú ju krajiny NATO, Slovensko tam vojakov už nemá.

Vojaci KFOR sa snažili dostať dav pod kontrolu slzným plynom, obuškami či omračujúcimi granátmi. Podľa srbských médií sa zranilo 50 Srbov, niektorí vážne. Zranený bol aj novinár srbskej agentúry Tanjug, ďalšia skupina albánskych novinárov sa hodiny ukrývala v kaviarni.

O čo ide?

Incident ukazuje nárast napätia v tejto časti Balkánu aj napriek tomu, že v marci sa pod dohľadom Európskej únie, ktorú na rokovaniach ako osobitný zástupca EÚ reprezentuje slovenský diplomat Miroslav Lajčák, podarilo uzavrieť dohodu o ceste k normalizácii vzťahov medzi Belehradom a Prištinou.

Po násilnom pondelku pokračovali protesty Srbov v troch mestách na severe Kosova aj v utorok. Doobeda boli pokojnejšie a menšie.

Gro aktuálneho sporu medzi tamojšími Srbmi a kosovskou vládou je v tom, že Srbi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kosovo a Srbsko

Svet

Teraz najčítanejšie