Denník N

Namiesto diplomacie rozpútali prestrelku. Taliban sa vyhráža Iránu, vojna však zatiaľ nehrozí

Rieka Hilmand je životne dôležitá pre afganských aj iránskych poľnohospodárov. Foto - Wikimedia Commons/Karla Marshall
Rieka Hilmand je životne dôležitá pre afganských aj iránskych poľnohospodárov. Foto – Wikimedia Commons/Karla Marshall

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minulý víkend vyzerala situácia na afgansko-iránskej hranici dramaticky. Streľba, najmenej traja mŕtvi (z toho dvaja iránski pohraničníci a jeden príslušník ozbrojených jednotiek talibancov), niekoľko ďalších zranených.

Pri hraničnom priechode Sasoli v oblasti Zábul-Nímróz padali granáty, v Afganistane zase silné slová.

Napríklad veliteľ ozbrojencov v provincii Pandžšír Abdulhamid Chorasaní okrem iného vyhlásil, že keď bude Taliban chcieť, za 24 hodín dobyje Teherán. „Dobyjeme Irán, ak nám lídri Talibanu dajú zelenú na džihád,“ povedal.

Výzbroj by na to mali. Po Američanoch a západných spojencoch zostalo v Afganistane množstvo zbraní a ťažkej techniky, ktorá sa ocitla v rukách islamistov.

Zatiaľ však Afganci ani neprekročili iránsku hranicu a zdá sa, že sa na to v najbližšom čase nechystajú. Navyše Chorasaní je aktívny skôr na sociálnych sieťach než v politike alebo dokonca na fronte.

Vzhľadom na ťažkú prístupnosť pre zahraničných novinárov bolo a je len veľmi ťažké overiť, do akej miery sú vyhrážky zo strany talibancov mienené vážne. Celkom iste sa však ťaženie na iránsku metropolu, ak ho vôbec niekto mal v úmysle, odkladá.

Irán už zmierlivým tónom vyzval svojich susedov, aby sa v budúcnosti vyvarovali podobných výrokov a akcií.

„Ide o koloniálne sprisahanie,“ odkázali z iránskeho ministerstva zahraničných vecí do Kábulu a naznačili talibancom, že vojna medzi dvoma moslimskými krajinami by bola výhodná pre „spoločného nepriateľa“ – západné spoločenstvo na čele s USA. Naopak, pre „obe naše krajiny by bola škodlivá“.

O čo komu v lokálnom spore ide?

Podľa iránskeho ministra vnútra Ahmada Vahidího je konflikt nateraz vyriešený. Hraničný priechod medzi iránskou provinciou Sistán-Balúčistan na juhovýchode krajiny a afganskou provinciou Nímróz opäť otvorili.

Vahidí na rozdiel od diplomatov nehovoril o „koloniálnom sprisahaní“, ale o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie