Denník N

Kĺb nie je ako pneumatika z auta, ktorá sa pohybom opotrebuje, hovorí vedec. Nebojte sa behu, ale nadváhy a starnutia

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v spojitosti s rekreačným behom v časti spoločnosti stále prevláda presvedčenie, že ubližuje kolenám alebo bedrovým kĺbom. Skupina vedcov zo Severozápadnej univerzity v USA však vyslovila hypotézu, že ide o mýtus, a v snahe potvrdiť to uskutočnila veľký výskum, na ktorom participovalo 3 804 maratóncov. Výsledky štúdie zverejnili v marci tohto roka.

Výskum pozostával z rozsiahleho dotazníka, vypĺňali ho tí bežci, ktorí v roku 2019 alebo v roku 2021 absolvovali Chicagsky maratón. Priemerný vek bežcov bol 44 rokov, účastníci mali za sebou v priemere päť maratónov a priemerná dĺžka obdobia, počas ktorého sa aktívne venujú behu, predstavovala 15 rokov.

Výsledky štúdie naznačujú, že očakávania vedcov boli správne. Nie je to beh, ktorý ničí dôležité kĺby. Podstatne rizikovejšími faktormi sú nadváha, vyšší vek, genetické predispozície či predchádzajúce zranenie.

Výskum takisto ukázal, že viacerí doktori svojim pacientom inštinktívne radia, aby prestali s behaním, aj keď na to nie je žiadny dôvod. Lekárom preto odkazujú, že pri mnohých rekreačných bežcoch môžu byť v otázke behania benevolentnejší.

V inej situácii sú vrcholoví vytrvalostní bežci, u ktorých sa vysoká záťaž spojená s behom zrejme časom prejaví aj bolesťami kĺbov. V ich prípade je jedným z riešení aj preventívne užívanie liekov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V rozsiahlom dotazníku takmer štyritisíc bežcov odpovedalo na 30 otázok vrátane toho, kde a ako pracujú, či už bežali ultramaratón, ako inak okrem behu športujú, aké je ich priemerné tréningové tempo či na otázky, ako zdravé kĺby majú ich rodinní príslušníci a ako vyzerá ich komunikácia u doktora v situácii, ak ho museli navštíviť pre bolesti kĺbov.

Autori štúdie tak získali ucelený prehľad o respondentoch a následne hľadali možné prieniky medzi bežeckou históriou a artrózou (opotrebovanie kĺbovej chrupavky – pozn. red.) kolenného a bedrového kĺbu.

Viac ako tretina bežcov priznala, že v priebehu posledného roka aspoň raz pociťovali bolesti kĺbov. Konkrétne to uviedlo 36 percent opýtaných, no len 7,3 percenta z nich malo odborníkmi diagnostikovanú artrózu kolenného alebo bedrového kĺbu.

V ďalšej časti výskumu sa ukázalo, že artróza postihla tých bežcov, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie