Denník N

Kováčik a Kozák vysvetľujú štruktúru vzťahov, vďaka ktorej nemajú vo futbale taký neporiadok ako hokejisti

Ivan Kozák (vľavo) a Ján Kováčik v roku 2014 po podpise Memoranda o spolupráci. Foto - TASR/Štefan Puškáš
Ivan Kozák (vľavo) a Ján Kováčik v roku 2014 po podpise Memoranda o spolupráci. Foto – TASR/Štefan Puškáš

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ján Kováčik a Ivan Kozák už deväť rokov spolupracujú ako prezidenti Slovenského futbalového zväzu a Únie ligových klubov. Kancelárie majú v jednej budove a tvrdia, že ak majú iný názor, vždy dospejú ku kompromisu.

Do štúdia V športovej redakcii sme si ich zavolali, aby vysvetlili, ako funguje ich vzťah. Rozhovor prebehol v čase, keď väčšina extraligových klubov rokuje o novom nastavení spolupráce s hokejovým zväzom vedeným Miroslavom Šatanom.

Kováčik s Kozákom vysvetľujú, ako sa vo futbalovom hnutí nastavila štruktúra vzťahov, aby sa predchádzalo podobným konfliktom, ktoré teraz prebiehajú v hokejovom hnutí.

V čom je váš vzťah antagonistický? Kde prirodzene prichádzate do konfliktu už len pre odlišné záujmy tých, ktorých zastupujete?

Kováčik: Antagonistický vzťah nemáme v ničom. Máme názorové rozdiely, čo je úplne prirodzené – amatérsky aj profesionálny futbal majú svoj život a svoje špecifiká. Vždy, keď nemáme jednotný názor, diskutujeme a dospejeme k dobrému kompromisu.

Kozák: Na vzniku Únie ligových klubov sa zhodlo v podstate celé futbalové hnutie. Postupom času sa vyhodnotilo, že organizačne treba oddeliť profesionálny futbal od amatérskeho a od mládeže, keďže majú úplne odlišné problémy. Profesionálny futbal si na seba musí zarobiť a musí vykazovať plusové čísla, aj keď to je veľmi ťažké. Podstatné však je, že vždy prídeme ku kompromisu.

Fungujete inak ako hokej. Tam si kluby dlhé roky riadili extraligu samy, až to v roku 2019 prešlo pod zväz. U vás to najskôr riadil zväz, no od roku 2009 je to pod klubmi.

Kozák: Tento stav je akceptovaný. Rešpektujeme postavenie Slovenského futbalového zväzu, ktorý je naša matka, a sme radi, že zväz rešpektuje Úniu ligových klubov.

Kováčik: V roku 2009 som bol ako majiteľ Dukly Banská Bystrica jeden zo zakladajúcich členov ÚLK. Vzťah ÚLK so SFZ sa postupne vyvíjal. Pôvodne boli v ÚLK aj druholigové kluby, potom sa však ukázalo, že medzi prvou a druhou ligou sú také názorové rozdiely, že druhá liga sa vrátila späť pod SFZ. ÚLK zostala ako profesionálny elitný klub len prvoligových klubov.

Generálny sekretár hokejového zväzu Miroslav Lažo povedal, že na konferencii sa zvolil prezident a výkonný výbor, a teda bude o celom hokeji rozhodovať demokraticky zvolené vedenie. Je to však také jednoduché? 

Kozák: Nie vo všetkom, sami rozhodujeme vo veciach, ktoré sa dejú okolo našej súťaže. Keď sa napríklad robí reorganizácia, ktorá zasahuje aj do iných súťaží, rozhoduje konferencia. ÚLK sa stretáva každý mesiac v rámci prezídia ÚLK, kde sa všetko predebatuje. Potom ideme na výkonný výbor SFZ, kde sú štyria zástupcovia profesionálneho futbalu, štyria z regionálneho futbalu a ďalší ľudia. Nad tým všetkým je konferencia. Keď niečo chceme zmeniť alebo upraviť, musí rozhodnúť celé futbalové hnutie, čo je práca pána prezidenta, a tak by to aj malo byť.

Výkonný výbor hokejového zväzu minulý rok medzi sezónami schválil, že od ďalšej sezóny sa ruší baráž a zavádza sa priamy zostup a vzostup. Mohlo by sa niečo také stať u vás?

Kováčik: Nechcel by som určite komentovať dianie na hokejovom zväze, ale poviem vám, ako je to u nás. Keď chceme spraviť akýkoľvek zásah do súťaží, musíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Hokej

Rozhovory

V športovej redakcii

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie