Denník N

Ako Najvyšší správny súd urobil zo sudcu Moznera čistú ľaliu

František Mozner. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Mozner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nejde o to robiť zle doktorovi Moznerovi. Ide o spravodlivosť. Kto iný by to mal chápať lepšie ako páni a dámy z najvyšších justičných kruhov?  

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je právnik

Bývalá ministerka spravodlivosti Kolíková iniciovala disciplinárne konanie (pozor, nejde o štyri osoby!) sudcu Najvyššieho súdu, predsedu jeho trestného kolégia a predsedu Združenia sudcov Slovenska (ZSS), Dr. Františka Moznera. Vyčítala mu, že sa dopustil porušenia sudcovských povinností, mal prieťahy, nevyhotovil včas súdne rozhodnutia a vraj klamal. Navrhla mu na tri mesiace znížiť plat na polovicu. Senát Najvyššieho správneho súdu SR (NSS), ktorému predsedal Marián Fečík, ho však očistil a oslobodil. Jeden člen senátu bol proti oslobodzujúcemu verdiktu.

Obrana sudcu Moznera

Sudca sa proti obvineniu okrem iného bránil aj poukazom na to, že ide o „revanš“ ministerky, lebo kritizoval jej súdnu reformu, a že má veľa povinností v troch funkciách. Tak ako to má všetko stihnúť?

Ak sa aj niekomu argumenty doktora Moznera s cieľom zbaviť sa obvinenia zdajú absurdné a alibisticky nemiestne, je to stále legitímny spôsob obrany.

Nehodnoťme však ani tak jeho obhajobu, ale skôr to, ako s ňou naložil NSS.

Čo je dovolené obvinenému sudcovi, je dovolené aj disciplinárnemu súdu?

Predseda senátu Fečík síce skonštatoval porušenie niektorých povinností sudcu, ale vraj dominantným cieľom disciplinárneho návrhu bolo potrestanie doktora Moznera za jeho kritiku Kolíkovej súdnej reformy a súdnej mapy.

Sudcu Moznera senát pochválil, že je autoritou v trestnom práve, prednáša, vzdeláva iných a jeho erudíciu využilo aj ministerstvo.

Skonštatoval, že ako predseda ZSS má aj iné aktivity. Vraj zo všetkých jeho funkcií mu vyplývajú povinnosti, pričom medzi nimi nie je možné určiť prioritu (!!!).

Senát takisto skritizoval fakt, že podnet na disciplinárny návrh ministerstva prišiel od Moznerovho kolegu z Najvyššieho súdu, sudcu Juraja Klimenta. Keď ten chcel vystúpiť ako svedok, senát to odmietol.

Senát odôvodnil rozhodnutie aj tak, že ak by Moznera potrestal, zastrašilo by to ostatných sudcov a odradilo ich to od diskusie či kritiky vo veciach verejného záujmu.

Predseda senátu sa rovnako pozastavoval nad otázkou, či je normálne, aby ministerka v demisii podávala návrh na disciplinárne potrestanie sudcu.

Zákon a logika verzus zdôvodnenie súdu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie