Denník N

Právnička Vlčeková zastupuje Editku: Na drahý liek mala nárok, dostali ho aj iné deti, dievčatko robí pokroky (+ video)

Zuzana Vlčeková. Foto N - Vladimír Šimíček
Zuzana Vlčeková. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zuzana Vlčeková pracuje v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva. Zastupuje aj rodinu malej Editky Rischerovej, ktorá trpí nevyliečiteľným ochorením spinálna muskulárna atrofia (SMA).

V rozhovore vysvetľuje, prečo sa obrátila na súd, aby nariadil poisťovni zaplatenie lieku, a hovorí aj o morálnych dilemách, ktoré toto rozhodnutie spôsobí.

Zastupujete rodinu Editky  Rischerovej, ktorá trpí ochorením spinálna muskulárna atrofia (SMA). Ako ste sa dostali k tomuto prípadu?

Oslovila nás advokátka Editky, s ktorou sme už v minulosti spolupracovali. Mala prehľad a vedomosť o činnosti Slovenského národného strediska pre ľudské práva, teda že sme antidiskriminačný orgán, a zhodnotila vec tak, že poisťovňa sa mohla v tejto veci dopustiť porušenia zákazu diskriminácie, a preto nás v tejto veci oslovila.

Pred takmer tromi mesiacmi Okresný súd v Bratislave rozhodol, že Editka má nárok na to, aby Všeobecná zdravotná poisťovňa zaplatila liek Zogenzmu. Ide o liek za dva milióny eur. Všeobecná zdravotná poisťovňa predtým trikrát tento liek zamietla uhradiť. Editka liek dostala a následne Krajský súd toto rozhodnutie spochybnil. V akom štádiu je tento prípad dnes?

Pripravujeme ústavnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie