Denník N

Učitelia oznámili, že budú štrajkovať. Vydržím aj pol roka, hovorí šéf nových odborov

Učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Dvaja hlavní iniciátori - Vladimír Crmoman (vľavo) a Ľudovít Sebelédi. Foto: Tasr
Učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Dvaja hlavní iniciátori – Vladimír Crmoman (vľavo) a Ľudovít Sebelédi. Foto: Tasr

Ak vláda do 25. januára nesplní požiadavky učiteľov, budú štrajkovať. Žiadajú zvýšenie platov, viac peňazí z rozpočtu aj zachovanie kreditov.

Učitelia už nebudú pripravovať jemné akcie, ale pôjdu do štrajku. Ten sa môže začať od 25. januára. Učiť prestanú, ak im vláda nesplní ich tri požiadavky, ktoré opakujú od septembra. Za vyhlásením štrajkovej pohotovosti stojí Iniciatíva slovenských učiteľov, ktorá vznikla spojením iniciatív učiteľov z rôznych miest. Jedným z hlavných iniciátorov je aj šéf Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. 

Má štrajk šancu? Budú sa chcieť učitelia zapojiť?

Na stránkach, ktoré administrujem, kde je zhruba 10-tisíc učiteľov, je búrlivá nálada. Už pri akcii Baby sitting day sa veľa ľudí vyjadrovalo, že do takýchto mäkkých akcií nechcú ísť a chcú niečo tvrdšie. Chceme im vyhovieť.

Na Facebooku môže byť iniciatíva silnejšia, ako keď majú ľudia prestať chodiť do práce.

Ľudovít Sebelédi z Nových školských odborov. Foto: Tasr
Ľudovít Sebelédi. Foto: Tasr

Iste, je to trocha rozdiel. Pred štyrmi rokmi vláda urobila veľmi pekný vládny program, od ktorého sme očakávali, že sa v školstve niečo pohne. Teraz sa to opakuje. Opäť plánujú urobiť pekný vládny program a my sa obávame, že sľubov už bolo dosť a treba konať. Vláda mohla kedykoľvek konať.

Ako dlho môže vydržať štrajk? Naposledy to bolo len pár dní.

Toto je ťažká otázka. Ak sa pýtate na mňa osobne, tak pokojne aj pol roka.

Z čoho by ste toho pol roka žili?

Ja by som žil z lásky z toho, čo som spravil. Samozrejme, väčšina učiteľov, ak by bola nútená, si vie zohnať inú prácu. Takisto aj ja. Ale nemyslím si, že táto vláda to bude hnať do takého extrému. Podľa mňa sa to začne lámať vtedy, keď sa v médiách objavia štatistiky, že percento úspešnosti Smeru klesá. Ak klesne o päť percent, štrajk bude úspešný.

Video: Učitelia budú pol roka pred voľbami štrajkovať
autor: Martina Pažitková

Vy si myslíte, že vaša iniciatíva môže znížiť percentá, ktoré Smer môže získať vo voľbách?

Iste.

Vláda rokovala o zvyšovaní platov na tento rok so starými školskými odbormi a dohodli sa na štyroch percentách, čo je menej, ako to bolo rok predtým (vtedy dostali zvýšenie o päť percent, poznámka red.). Nebolo vidieť tlak učiteľov, že sú nespokojní. Prečo sa vtedy neozvali, keď jednou z podmienok učiteľov je dnes výrazné zvýšenie ich platov?

Keď sa táto informácia objavila na webe, bolo to pre nás prekvapením. Očakávali sme, že staré odbory nebudú akceptovať takú nízku sumu. Žiaľ, na rokovania neprizvali nikoho a rozhodli sami.

A prečo ste neprotestovali vtedy?

Prečo, to neviem, ale je to logické vyústenie. Začali sme už na jeseň, keď Slovenská komora učiteľov zverejnila svoje požiadavky. A tie boli zverejnené pred kolektívnym vyjednávaním. Boli sme v nádeji, že odborový zväz počúva, čo mu hovoria učitelia. Žiaľ, nevyšlo to tak.

Predpokladáte, že Odborový zväz, ktorý dnes zastupuje viac učiteľov ako nové školské odbory, sa zapojí do štrajku?

Táto akcia nie je o odboroch, ale o učiteľoch, a je jedno, z ktorých odborov učiteľ je, či z kresťanských, nových, alebo z odborového zväzu. Najväčšia časť zamestnancov nie je v žiadnych odboroch, čo je podľa mňa chyba a čoho dôsledok je aj to, ako sa učitelia majú.

Môže byť štrajk úspešný, ak sa nezapojí odborový zväz?

Mimo odborov je podľa mňa okolo 50-tisíc ľudí. Ak by sme čisto teoreticky predpokladali, že sa zapoja všetci, potom áno.

Požiadavky učiteľov:

  • Navýšenie rozpočtu školstva na tento rok o 400 miliónov eur. Peniaze by mali pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky.
  • Zvýšenie platov o 140 eur od tohto roka a o ďalších 90 eur od januára 2017. Argumentujú aj tým, že ich zárobky patria k najnižším v rámci OECD. Podľa odborárov je nástupná mzda učiteľov 600 eur a po 32 rokoch praxe majú 800 eur.
  • Návrat kreditov pre učiteľov za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity a na ministerskú komisiu na prehodnotenie systému kontinuálneho vzdelávania.

Vaša posledná akcia mala podporu 9-tisíc ľudí. Nie je to málo na štrajk?

To nebol štrajk. Bol to Baby sitting day, do ktorého nešlo mnoho ľudí, lebo chceli vážnejšie akcie. U nás na škole Baby sitting day vyvolal búrku, lebo do toho nechceli ísť a chceli ostrý štrajk.

Aké sú reakcie na školách? Podporia vás riaditelia?

V rámci Iniciatívy slovenských učiteľov posielame riaditeľom list. Ide v podstate aj o nich a o ich deti. Predpokladáme, že každý riaditeľ, ktorý rozmýšľa o budúcnosti Slovenska, vie, že tento štrajk by bol aj v jeho prospech ako riaditeľa, aj v prospech jeho učiteľov, žiakov aj jeho detí. Ak bude neúspešný, tak aj deti riaditeľov budú chodiť do školstva, ktoré poznáme dnes. A to je tragédia.

A ako reagujú na vaše aktivity?

Keďže sme to predstavili pred 15 minútami, tak na to neviem odpovedať.

Mali ste viac akcií ako Darovanie krvi či Baby sitting day. Tam ste reakcie vidieť mohli.

Darovanie krvi bola výnimočná akcia, lebo okrem charity mala aj rozmer vzbury, a preto máloktorý riaditeľ akciu zmietol zo stola.

Sú riaditelia na vašej strane?

To nechcem povedať, to sa uvidí. Ale bol by som rád, keby boli na našej strane, lebo ide aj o ich deti.

Keď sa hovorí o platoch učiteľov, ľudia často hovoria, že prečo ich chcete, veď máte dva mesiace prázdnin. Bude vám verejnosť naklonená?

Učitelia majú dovolenku a okrem toho majú nútenú dovolenku. Nemôžu si ju vybrať kedykoľvek, ale vtedy, keď im to umožní systém. A to je obvykle vtedy, keď sú najdrahšie dovolenky. Rodičia musia pochopiť, že ide o ich deti. Keď tento štrajk bude neúspešný, ich deti ostanú v tomto systéme, ktorý je zlý.

A cítite ich podporu?

Pre rodičov sú to problémy. Čím viac by bolo rodičov, ktorí rozmýšľajú do budúcnosti a nad tým, že školstvo a miesto, kde ich deti trávia tretinu dňa, by malo byť také, ako si ich deti zaslúžia, o to je väčšia pravdepodobnosť, že náš štrajk bude úspešný. Deti sú pre rodičov to najdôležitejšie a nechať ich v tomto systéme znamená, že to najdôležitejšie nechávajú v systéme, ktorý je zlý a často aj škodlivý.

Prieskumy ukázali, že väčšina rodičov vyberá školu podľa toho, ktorá je najbližšie, a nie podľa toho, ktorá je najlepšia.

Iste, rodičia nemajú takú možnosť dopredu poznať školu a rozhodujú sa podľa blízkosti. Ale mnohí si uvedomujú, že nie je škola ako škola a nie je učiteľ ako učiteľ a že môžu dať svojmu dieťaťu viac ako iné školy. Mnohí rodičia platia jazykové školy alebo súkromných učiteľov. Z toho vyplýva, že majú záujem riešiť problémy súčasného školstva. Riešia to tak, že si kúpia ďalšieho učiteľa, ďalšiu školu, ale to by mal zabezpečovať štát.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie