Denník N

Príbeh Schmiedlovej, ktorá porazila Rusku v ukrajinských farbách: Doma mali veľkú knižnicu, číta o Havlovi aj Obamovi

Anna Karolína Schmiedlová na Roland Garros. Foto - TASR/AP, Instagram A. K. S., koláž - N
Anna Karolína Schmiedlová na Roland Garros. Foto – TASR/AP, Instagram A. K. S., koláž – N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zrejme to zachytili aj tí z vás, ktorí tenis vôbec nesledujú. Slovenská hráčka Anna Karolína Schmiedlová porazila v prvom kole Roland Garros favorizovanú ruskú tenistku Veroniku Kudermetovovú – oblečená v ukrajinských farbách. Vyhrala 6:3, 6:1, hoci je v rebríčku na stom mieste a Ruska je jedenásta.

Schmiedlová po zápase súperke podala ruku. V prvých dňoch turnaja sa veľa hovorilo o inom momente, keď Ukrajinka Marta Kosťuková nepodala ruku bieloruskej hviezde Arine Sabalenkovej a parížske publikum následne bučalo na Ukrajinku.

Schmiedlová zdieľala na Instagrame svoju fotografiu s dvomi srdiečkami v ukrajinských farbách. Verejne jej za to poďakoval bývalý tenista Serhij Stachovskyj, ktorý sa po kariére chcel venovať vinárstvu, no namiesto toho teraz bráni Ukrajinu a bojoval aj v Bachmute.

Schmiedlovej gesto ocenila aj ďalšia ukrajinská tenistka Katarina Zavacká.

„Anna Karolína stojí pri Ukrajine. Veľakrát sa ma pýtala, ako môže na Slovensku pomôcť. Možno by sme mohli urobiť charitatívne podujatie na podporu detí. Nie je ľahké všetko naplánovať, ale veľa na to myslíme a naozaj to chceme spraviť,“ napísala Zavacká na spoločné twitterové konto ukrajinských tenistiek a tenistov.

Jej postoj mal odozvu aj mimo Slovenska a Ukrajiny. Písal o ňom populárny britský Tennis Podcast aj americký tenisový novinár Ben Rothenberg, ktorý roky pracoval v NY Times.

Schmiedlová je introvertka so silnými postojmi. Podobne ako svetová hviezda Naomi Osaková, ktorej aktivizmus Schmiedlová obdivuje.

Ak ste Schmiedlovú doteraz príliš nepoznali, toto je jej príbeh.

Juraj Schmiedl by dcéry znovu na tenis nedal

Schmiedlovci sú športová rodina. Otec Juraj hrával hokej a popri ňom rekreačne aj tenis, mama Martina bola majsterka republiky vo vodnom lyžovaní. Popritom aj veľa čítala a doma mala veľkú knižnicu. Malá „Kaja“ si z nej často vyberala knižky.

„Povinnú literatúru som čítala dobrovoľne. Mám rada aj detektívky, Nesba zhltnem za dva-tri dni, no bavia ma aj náročnejšie knihy,“ povedala Schmiedlová pre denník Šport.

Medzi ne patria napríklad biografie o Václavovi Havlovi či Barackovi Obamovi. O knihách som sa s ňou rozprával len raz, ešte v roku 2016, vtedy medzi obľúbenými autormi spomenula aj E. M. Remarqua, Franza Kafku či Alexandra Solženicyna a práve čítala Nezabíjajte vtáčika od Harper Leeovej.

„Od Solženicyna sa mi veľmi páčila Rakovina,“ povedala.

Anna Karolína aj jej o tri roky mladšia sestra Kristína boli veľmi dobré študentky, Anna Karolína vždy chcela študovať medicínu. Lenže kým škola im išla výborne, v tenise boli na Slovensku úplne najlepšie a vynikali aj na svetovej úrovni.

Anna Karolína sa v roku 2012 dostala do juniorského finále na Roland Garros a jej sestra Kristína o dva roky neskôr vo Wimbledone.

Hoci sa im darilo, ich otec Juraj Schmiedl mi pred pár rokmi povedal, že by dcéry už na tenis nedal. „Čo by som poradil iným rodičom? Nedať dieťa na tenis. Ja by som do toho už znovu nešiel.“

Prečo? „Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie