Denník N

Ak by Ramsay zostal, bol by som rád, hovorí Adam Sýkora, ktorý na MS chýbal

Adam Sýkora a Craig Ramsay počas minuloročných MS vo Fínsku. Foto - TASR
Adam Sýkora a Craig Ramsay počas minuloročných MS vo Fínsku. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Spoločne s Jurajom Slafkovským, so Šimonom Nemcom či s Filipom Mešárom patrí k hokejistom zo silného ročníka 2004, ktorí by sa v nasledujúcej dekáde mohli uplatniť v NHL a zároveň pomôcť národnému tímu k lepším výsledkom na majstrovstvách sveta.

Adam Sýkora sa stal vlani vo Fínsku vo veku 17 rokov a 254 dní najmladším strelcom slovenskej reprezentácie v histórii MS, ale na tohtoročnom šampionáte v Lotyšsku chýbal, hoci prísť mohol.

„Povedali mi, že ak by som bol v príprave od začiatku, situácia by bola iná,“ vraví Adam Sýkora. Absencia na MS mu tentoraz aj pomohla, keďže mu doma vždy vraveli, aké dôležité je vzdelanie popri hokeji.

Aktuálne sa v Banskej Bystrici pod vedením kondičného trénera Romana Švantnera chystá na nasledujúcu sezónu.

Po našom vypadnutí v základnej skupine sa v iných slovenských médiách objavili názory, že tréner Craig Ramsay by mal na slovenskej lavičke skončiť. Opakujúcimi sa argumentmi bolo, že má 72 rokov, vyzeral unavene a slovenskému tímu chýbala iskra.

Nikdy som nepostrehol, že by v šatni či na ľade pôsobil unavene. Keď sme sa rozprávali, vždy sme sa smiali, bolo to emotívne a super. Myslím si, že má veľký prínos pre slovenský hokej a je len na ňom, ako sa cíti, či sa rozhodne ešte pokračovať. Ja by som bol určite rád, ale rozhodnú o tom tréner a zväz.

Hráči pod jeho vedením radi reprezentujú. Napríklad Pavol Regenda tvrdí, že nebyť Ramsayho, nezahral by si v NHL.

To je aj môj prípad. Aj ja vďaka nemu môžem zabojovať o miesto v NHL. Keby ma vlani nevzal na MS a nedal mi šancu, možno by som nebol draftovaný z takej pozície a nemuselo by to všetko vyjsť tak, ako to vyšlo. Určite je to aj vďaka reprezentácii, ale stále mám na čom pracovať.

Pripomeňme si bližšie okolnosti, prečo ste chýbali v Rige. Po skončení klubovej sezóny v Nitre ste leteli na záver ročníka AHL do Hartfordu, čo je farma klubu New York Rangers, ktorý vás vlani draftoval.

S reprezentáciou sme boli v kontakte ešte pred mojím odchodom do AHL. Ako sme však s Hartfordom v play-off postupovali, komunikácia už neprebiehala, keďže som stále hral. Po vypadnutí som mal možnosť stihnúť šampionát, ale povedali mi, že ak by som bol v príprave od začiatku, situácia by bola iná. Neodohral som nijaký zápas a v kádri bol dostatok kvalitných hráčov. Rešpektoval som to a prial som chalanom, nech im to vyjde.

Absencia na MS vám však tento rok tak trochu aj pomohla.

Ja chodím do reprezentácie vždy rád, platí to aj o majstrovstvách do 18 aj 20 rokov. Sú to veľké udalosti v hráčovej kariére a práve odtiaľ si vždy odnášam asi najkrajšie zážitky, keď sa v skvelej atmosfére zíde výborná partia. Aj keď výsledkovo turnaj niekedy nevyjde úplne podľa predstáv, tak ako sa to stalo teraz v Rige.

Keďže som tento rok nehral na MS, pomohlo mi to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

hokejová reprezentácia

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

NHL

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie