Denník N

Verejná doprava v USA je katastrofa, hovorí český reportér, ktorý tam prežil šesť rokov

Foto – David Loch/ČRo
Foto – David Loch/ČRo

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Americký spravodajca Českého rozhlasu Jan Kaliba po šiestich rokoch vo Washingtone končí. Do Česka sa vracia po jednom z najdivokejších období histórie Spojených štátov.

„Netušil som, že tu počas tých rokov zažijem dva impeachmenty, pokus o prevrat, najhoršiu masovú streľbu a pandémiu,“ hovorí reportér, ktorý bude vo Washingtone pôsobiť už len mesiac.

Ako sa zmenila Amerika počas šiestich rokov, čo ste tu pracovali ako americký spravodajca českého verejnoprávneho rozhlasu?

Prišiel som v roku 2017, keď sa moci ujal Donald Trump. Sledoval som nástup bezuzdného trumpizmu, čo bolo pre mňa, keďže som chcel študovať kultúrnu antropológiu, veľmi zaujímavé. Prenikal som do trumpovskej subkultúry a rozprával sa s jeho obdivovateľmi. To bolo fascinujúce a ťažké zároveň.

V čom to bolo ťažké?

Na to, aby som prenikol až k ich osobnej motivácii, som musel preniknúť cez obaly naučených fráz, ktoré počúvajú z káblových televízií a v ktorých zajatí sa ocitli a žijú.

Keď ste cez ne prenikli, čo ste našli?

Zaujímavá bola skupina trumpovských Čechov, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Médiá

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie