Denník N

Začína platiť najväčšia súdna reforma. Pozrite sa, čo sa mení a aký súd bude vo vašom meste

Niektoré súdy sa menia na pracoviská, no prístup občana k spravodlivosti ostáva. Ministerstvo sľubuje v niektorých konaniach viac online pojednávaní či pravidlo, že sudca vycestuje na súd, ktorý bude účastníkovi konania najbližšie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na začiatku bola ambícia prekresliť súdnu mapu Slovenska a postupne z nej vyškrtať takmer polovicu súdov. S takouto predstavou však bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková narazila a musela meniť svoje plány. V rámci koalície dohodla kompromis, ktorý sa napokon v parlamente aj tak zmenil.

Výsledkom je súčasná mapa súdov, ktorá začína platiť od štvrtka 1. júna.

Polovica súdov nezaniká. Ostávajú takmer všetky, niektorým sa však zmení postavenie a iným agenda, na ktorú sa budú sústreďovať. Mohlo by sa teda zdať, že poslanci koncom apríla 2022 neschválili nič prelomové. Napriek tomu sa o zmene súdnej mapy hovorí ako o prevratnej reforme súdnictva.

Prečo a čo sa s ňou zmení? Ako na zmeny doplatí občan, respektíve, čo ňou získa? Rieši nekonečné dĺžky súdnych konaní? Na tieto, ale aj na mnoho ďalších otázok sme sa snažili pripraviť odpovede.

Denník N spracoval súdnu reformu aj do podrobných máp ukazujúcich sídla a jurisdikcie súdov. Dozviete sa z nich napríklad to, pod ktorý súd spadá vaša obec či mesto, alebo kde budete mať najbližší odvolací či správny súd. Mapy si môžete približovať až na úroveň ulíc.

Čo sa od 1. júna zmení na slovenských súdoch? 

Kľúčovou zmenou je zväčšenie obvodov – viac sudcov bude spadať pod jeden sídelný súd. Žiaden súd nezaniká, ale z niektorých sa stanú regionálne pracoviská. Touto zmenou sa dosiahne, že sudcovia sa budú môcť špecializovať na jednotlivé agendy a nebudú riešiť všetky druhy sporov, ako to bolo doposiaľ na mnohých malých súdoch. Sudca, ktorý sa doposiaľ prioritne venoval trestnému právu, už nebude musieť rozhodovať o rozvodoch. A naopak, odborník na rodinné právo nebude posielať do väzenia páchateľov trestných činov.

Zväčšenie súdnych obvodov môže mať aj protikorupčný efekt. Ak je v rámci jedného obvodu viac sudcov špecializujúcich sa na jednu agendu, je ťažšie ovplyvniť ich rozhodnutie, ako keby boli len dvaja. Je iné, ak v malom meste má účastník konania istotu, že o jeho spore rozhodne jeden z dvoch sudcov špecializujúcich sa na danú problematiku alebo jeho spis môže skončiť u viacerých sudcov.

Vytváranie takýchto väčších súdnych obvodov však platí len pri tých súdoch, ktoré zanikajú a stávajú sa z nich pracoviská. Spoločný rozvrh práce so sídelným súdom však nemajú všetky pracoviská – deje sa tak v desiatich z pätnástich prípadov.

Prečo bola reforma potrebná? 

Slovensko má dlhé roky problém s dĺžkou rozhodovania. Len v minimálnych prípadoch je dôvodom nekonečných prieťahov zlyhanie konkrétneho sudcu. Ako väčší problém sa ukázala zlá organizácia súdov, ale aj samotné rozmiestnenie „ľudských zdrojov“. Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová vysvetľuje, že reforma súdnej mapy teraz konečne rieši podstatu problému.

Čo tým získa občan? 

Špecializácia sudcov by mala časom priniesť najväčší benefit pre samotných účastníkov konania – rozhodnutie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Slovensko

Teraz najčítanejšie