Denník N

Vývoj bojov (461. deň): Storm Shadow niekoľko dní po sebe ničí ruské zázemie

Ukrajinská protivzdušná obrana stíha iránsky dron Šahíd na Kyjivom. Foto - TASR/AP
Ukrajinská protivzdušná obrana stíha iránsky dron Šahíd na Kyjivom. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruské jednotky každý deň zažívajú to, čo predchádzalo ich porážkam na jeseň 2022.
  • Na južnej Ukrajine boli prívalové dažde a bleskové záplavy – ofenzívu neovplyvnia.
  • Je Putin šialený alebo je iba šialene podlý klamár?
  • Mapy dňa – čo vidí radar Pancira pred Moskvou + miesta ukrajinských úderov počas utorka
  • Videá dňa – záplavy; Putin klame; nové video z útoku Storm Shadow pri Mariupole

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 30. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ruské jednotky každý deň zažívajú to, čo predchádzalo ich porážkam na jeseň 2022. Všetky udalosti súvisiace s vojnou z posledných dní sú prípravou na ukrajinskú ofenzívu.

Hoci na prvý pohľad nemusia spolu súvisieť, každá z nich je súčasťou plánu, ktorého splnenie sa podľa predstáv ukrajinského generálneho štábu prejaví na výsledku blížiaceho sa útoku. Počnúc nájazdom do Belgorodskej oblasti cez útok dronov na Moskvu až po čoraz viac úderov do zázemia ruskej armády na okupovanom území.

Výpady na ruské územie majú za cieľ odlákať časť jednotiek z Ukrajiny. Útoky dronov majú veľmi pravdepodobne prinútiť ruské velenie stiahnuť z frontu časť protilietadlových systémov, ako aj otriasť dôverou v Kremeľ.

No a údery proti štábom, skladom a kasárňam priamo oslabujú ruské jednotky, ktoré majú ofenzíve čeliť. Povedal to aj Michajlo Podoľak, ktorý je poradcom Volodymyra Zelenského: „Všetko, čo sa teraz deje, je predzvesťou protiútoku, jeho nevyhnutným predpokladom.“

K príprave na ofenzívu patrí aj stupňovanie psychologickej vojny. Jej súčasťou sa stal aj americký republikánsky senátor Lindsey Graham. Po návšteve Kyjiva a rozhovoroch s najvyššie postavenými Ukrajincami vyhlásil, že Rusov čaká „nepríjemné prebudenie“, a dodal: „V nadchádzajúcich dňoch uvidíte pôsobivú demonštráciu sily Ukrajincov.“

Nevedno, čo presne tým myslel, ale ruské jednotky na Ukrajine už majú základnú predstavu, čo môžu čakať. Od polovice mája, keď Británia oficiálne potvrdila dodanie striel Storm Shadow, sa začala ofenzíva zo vzduchu s použitím tejto modernej zbrane, proti ktorej ruská armáda zatiaľ nemá obranu.

Ruské ministerstvo obrany síce tvrdí, že niekoľko Storm Shadow už zostrelilo, ale chýbajú o tom akékoľvek dôkazy. Naopak, pribúdajú dôkazy, že tieto strely spolu s raketami GLMRS zasahujú čoraz viac ruských

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie