Denník N

Paškovci hrozili policajtovi, že ho vyzlečú z uniformy

Foto TV Markíza
Foto TV Markíza

Brutálna bitka žien bola podľa synovcov Pavla Pašku sebaobrana. Poškodených začal zastupovať Daniel Lipšic, obhajcu Paškovcov to neteší.

Do kauzy košickej bitky synovcov podpredsedu Smeru Pavla Pašku vstúpil politik Daniel Lipšic (Nova). Obhajuje štvoricu, ktorú bratia Maroš (35), Martin (39) a Branislav Paškovci (41) 22. novembra nadránom zbili v Košiciach na Hlavnej ulici.

„Oslovili ma s tým, že v Košiciach ich odmietli viacerí advokáti zastupovať. Zľakli sa a odôvodňovali to aj vplyvom Pavla Pašku,“ hovorí Lipšic s tým, že roky zastupuje ľudí v kauzách, kde si myslí, že došlo k nespravodlivosti a jeho angažovanie sa v tomto prípade nesúvisí s voľbami.

„Celá partia Paškovcov, aj priebeh trestného činu, poukazuje na to, že oni majú pocit, že Košice vlastnia, že to je ich mesto, že si môžu dovoľovať čokoľvek a kdekoľvek. Ja mám na to iný názor,“ hovorí Lipšic.

O arogancii Paškovcov podľa Lipšica svedčí aj výpoveď zasahujúceho policajta Pavla D. „Martin Paška počas celého zákroku absolútne neposlúchal výzvy policajných hliadok, keďže niekoľkokrát vybehol zo služobného motorového vozidla a nahlas vykrikoval na zakročujúcich policajtov, že sú debili, k… a že ich vyzlečie z uniformy,“ svedčil policajt v deň, keď sa bitka odohrala.

Paškovci sú obvinení z výtržníctva a ublíženia na zdraví, z útokov na policajtov nie.

Vyhrážky sú bežné

„S takýmito prejavmi, keď sa rôzni občania, či už ako páchatelia trestných činov, alebo priestupkov, vyhrážajú ‚vyzlečením‘ z uniformy, sa policajti stretávajú naozaj často,“ povedal košický policajný hovorca Alexander Szabó.

Pokiaľ vyhrážky nie sú spojené s fyzickým útokom, policjati si ich podľa Szabá nevšímajú, pretože takéto vyjadrenia nie sú protiprávne. Hovorí, že policajt musí v službe často zniesť aj horšie slovné spojenia.

Paškovcov obhajuje Sergej Romža, vedúci Katedry trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

„Nepochybne tým, že sa do toho pustil pán Lipšic, dostala kauza aj politický rozmer. Nie som rád, ale dúfam, že sa to povedie v právnej rovine,“ povedal Romža Denníku N.

Foto - Monika Tódová
Foto – Monika Tódová

Nemyslí si, že Paškovci majú v Košiciach taký vplyv, aby mohli niekoho vyzliecť z uniformy. „Neviem o tom, že by nejaký policajt takto vypovedal. Tento výsluch ešte nebol realizovaný kontradiktórne. Mám skúsenosť, že ak je na výsluchu prítomný aj obhajca, reakcia svedkov sa mení a pristupujú k výpovedi zodpovednejšie,“ hovorí Romža.

„Bude to predmetom dokazovania, aj prípadný vzťah daného policajta k účastníkom veci. Musím pracovať aj s verziou účelovosti,“ povedal tiež obhajca.

Označili to za sebaobranu

Celý incident sa začal potom, čo Branislav Paška komentoval dĺžku sukne Zuzany K. a aj sa jej dotkol. Paškovci práve odišli z podniku Retro a išli si na Hlavnú ulicu kúpiť pizzu. Tam mal po nich prísť taxík.

Zuzana práve vychádzala z podniku Borsalino, kde s jej priateľom, tetou a jej partnerom oslavovali narodeniny. Keď Branislavove obťažovanie videl Zuzanin priateľ Ján, fyzicky Branislava napadol a obaja spadli na zem.

„Napriek tomu, že už zo strany Jozefa nedochádzalo k útoku, spoločným konaním ho všetci traja na zemi bili päsťami a kopali ho do rôznych častí tela,“ píše sa v uznesení o obvinení.

Keď im v tom chceli zabrániť Edita s Františkom, Martin Paška odtiahol Františka na stranu, kde ho bil, kopal a zlomil mu nos. Útok na Františka zachytilo video nasnímané kamerou z budovy Ústavného súdu. Toto video zatiaľ nebolo zverejnené, je však súčasťou spisu.

Tou je aj už zverejnené video, ktoré ukazuje, ako napokon Paškovci napadli Zuzanu a Editu. Ženy surovo bili do hlavy.

„Všetci traja uviedli, že na presné podrobnosti a priebeh konfliktu a útoku sa presne nepamätajú,“ píšu policajti. Paškovci podľa dokumentu označili útok za sebaobranu.

„Len odporúčam, aby si každý prezrel ten záznam a aby identifikoval, kto bol útočníkom. Ten záznam je objektívny dôkaz – ten priateľ urobil prvý kontakt, môj klient išiel k zemi, následná reakcia bola len na tento útok,“ hovorí advokát Paškovcov Romža.

Hovorí, že v sťažnosti, ktorú proti obvineniu podal, zaujal stanovisko aj k druhému videu, ktoré zatiaľ zverejnené nebolo. „Nemáme obavy, ak by bolo zverejnené,“ povedal Romža s tým, že nemá mandát, aby informoval o detailoch videa.

Prepustia ho tento týždeň

Všetci traja Paškovci po incidente postupne prichádzajú o svoje miesta, ktoré mali.

Branislava Pašku prepustili z funkcie šéfa verejného obstarávania v košickej univerzitnej nemocnici. Nákupy pod jeho vedením vyšetruje polícia.

Martin Paška sa vzdal funkcie technického riaditeľa Bytového podniku Košice.

Maroš Paška je stále dopravný policajt. Minister vnútra Robert Kaliňák však už má na stole návrh na jeho prepustenie z policajného zboru. Podľa jeho hovorcu Ivana Netíka ho Kaliňák podpíše pravdepodobne v stredu.

Vyšetrovanie celého prípadu ďalej pokračuje. Denník Plus 1 deň zverejnil, že Zuzanin priateľ Ján asi mesiac pred bitkou opitý na košickom sídlisku narazil do prázdneho auta, ktoré vzápätí poškodilo ďalšie dve prázdne vozidlá. Polícia ho preto vyšetruje.

„Koľko búračiek sa stalo a nikto z toho nerobí vedu. Neušiel som, vinu som priznal. Som si istý, že nebyť incidentu s bratmi Paškovcami, verejnosť by sa o tom nedozvedela. To len preto vyťahujú špinu,“ povedal Ján denníku Plus 1 deň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Paška

Slovensko

Teraz najčítanejšie