Denník N

Psychicky narušení vrahovia, afektovaní gejovia a sekretárky bez mena. Čo robiť s programami, ktoré šíria stereotypy

Zdroj - Facebook iVysílání
Zdroj – Facebook iVysílání

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Kafíčko?“ pýta sa sekretárka s úsmevom filmového zloducha. Ten jej ešte cestou do kancelárie starostky stihne vyhrnúť sukňu a chytiť ju pri varení kávy za boky. A ona sa pri tom len usmieva.

Táto scéna pochádza z českého filmu Teroristka, ktorý mohli slovenskí diváci vidieť v kinách pred štyrmi rokmi. Vedľajšia postava sekretárky v ňom len dotvára charakter hlavného záporného hrdinu a tým sa jej úloha končí.

Ďalšia scéna pochádza zo seriálovej klasiky Hříšní lidé Města pražského z roku 1969. Drobný muž s puškou v ruke sa desivo rehoce v korune stromu. „Preboha, Hynek!“ kričí žena. „On bol už dvakrát v blázinci,“ podáva detektívovi hlásenie privolaný muž.

Obe opísané scény nie sú ničím nezvyčajné. Sekretárky alebo ľudia s duševným ochorením sú súčasťou stoviek seriálov, filmov a iných televíznych programov. A hoci tieto dve scény delí od seba takmer polstoročie, niečo ich predsa len spája.

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa filmové sekretárky takmer vždy usmievajú, sú ochotné, ústretové a často ani nemajú meno? A prečo sú ľudia s duševným ochorením zobrazovaní buď ako nebezpeční zločinci, alebo ako zúfalé karikatúry, ktoré „čakajú na Krištofa Kolumba?“

Odpovede na tieto otázky sa snaží hľadať seriál Českej televízie TeleRevize. Okrem webu iVysílání je dostupný aj na YouTube Českej televízie.

Pozrieť sa kritickým okom

Dokumentárny seriál v krátkych epizódach ponúka zostrih ukážok zo starších aj z novších programov českej verejnoprávnej televízie. Každá epizóda sa venuje zobrazovaniu ľudí alebo udalostí so spoločnou charakteristikou a ukážky sprevádza kritický komentár.

Ak tu prestávate čítať a prevraciate oči nad ďalšou „prehnanou korektnosťou,“ nepodliehajte hneď panike.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

LGBTI+

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie