Denník N

Tragické štyri minúty na MS, ktoré ukázali realitu slovenskej futbalovej dvadsiatky

Slovenský futbalista Sebastian Kóša (vpredu) reaguje po prehre 1:5 v osemfinálovom zápase Kolumbia - Slovensko. Foto - TASR/AP
Slovenský futbalista Sebastian Kóša (vpredu) reaguje po prehre 1:5 v osemfinálovom zápase Kolumbia – Slovensko. Foto – TASR/AP

Slovenskí futbalisti nepostúpili do štvrťfinále na MS do 20 rokov v Argentíne. V stredajšom osemfinále prehrali s Kolumbiou 1:5.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nemajú na to, na finálový turnaj sa dostali len so šťastím.

V skupine nič neukázali, porazili iba Fidži.

Aj také hlasy zaznievali v posledných dňoch na adresu futbalovej reprezentácie do 20 rokov, ktorá postúpila do osemfinále majstrovstiev sveta do 20 rokov.

Znie to prekvapivo. Za iných okolností by mal byť postup medzi najlepších 16 tímov veľkým úspechom, na ktorý sa bude spomínať roky.

Pôsobenie slovenských futbalistov na MS je však smutným príbehom, ktorý znova ukázal, ako tento výber zaostáva za svetovou špičkou.

Slováci mali v osemfinále šancu ukázať, že prehnaná kritika nie je namieste a dokážu podať dôstojný výkon proti favorizovanej Kolumbii. Nestalo sa, prehrali 1:5.

Horší je však spôsob, akým opúšťajú turnaj. Slovo katastrofa je na mieste.

„Tento zápas nám ukázal veľa pozitívnych aj negatívnych vecí. V úvode druhého polčasu prišli hrubé chyby a strácali sme lopty. To nás sprevádzalo aj v predošlých zápasoch. Samozrejme, som sklamaný, ale hráči sa z takýchto zápasov poučia. Videli medzinárodný futbal a máme kopec materiálu, ktorý môže posunúť náš futbal,“ povedal Albert Rusnák, tréner slovenskej reprezentácie.

Mdlý prvý polčas, v ktorom Kolumbijčania účelovo nechali Slovákov viac držať loptu, sa ešte skončil 0:0, ale nasledujúcich 45 minút už odzrkadlilo kvalitu na ihrisku.

„Spočiatku sme boli silní na lopte, ale potom prišla vysoká kazivosť a nervozita. Ponúkli sme súperovi dve gólové príležitosti, záver sme však našťastie prestáli,“ vravel expert RTVS Peter Ďuriš po prvom polčase.

„Chalani sa musia upokojiť, musia byť trpezliví a sebavedomejší, pretože keď na nás Kolumbijčania trošku viac vystúpili, prestali sme situácie riešiť konštruktívne. Verme, že sa dostaneme do zápasu, že nebudeme len brániť a budeme nebezpeční smerom dopredu,“ pokračoval.

Lenže Slováci po prestávke, hlavne v jej úvodných minútach, predviedli výkon nehodný finálového turnaja.

Keď začal byť súper aktívnejší a vytváral väčší tlak na loptu, slovenskí futbalisti mali problém s rozohrávkou a prichádzali zbytočné straty.

Takou bola aj situácia v 48. minúte, keď Kolumbijčania zachytili nepresnú prihrávku v slovenskej obrane a otvorili skóre.

Ďalšie dva góly prišli v rozmedzí štyroch minút a bolo po zápase. Potom už bolo témou len to, či Slováci opustia turnaj s hanbou. Súper napokon skóroval 5-krát, hoci si v druhom polčase vypracoval aj viacero ďalších gólových šancí proti nezorganizovanej slovenskej defenzíve.

„Vidíme, ako sú súperovi hráči v tomto veku pripravení, či už bežecky, rýchlostne, ale najmä takticky… Jednoducho vidieť, že to nie je len o zručnostiach, tí hráči vedia pracovať s priestorom, majú zabudované automatizmy. A touto cestou by sme sa mali uberať,“ zhodnotil po štyroch góloch v slovenskej bráne Ďuriš.

Naznačil aj väčší problém, ktorý sa týka slovenského futbalu.

„Rozmýšľam dlhodobo nad tým, prečo v zahraničí dokážu 17- alebo 18-ročných hráčov zabudovať do seniorského futbalu a my máme problém zabudovať 17- alebo 18-ročného hráča do slovenskej ligy, ktorá nie je slabá, ale nie je to, preboha, top 5 liga,“ povedal.

Slovenský futbalista Dominik Šnajder (vľavo) a kolumbijský futbalista Julián Palacios počas osemfinálového zápasu. Foto – TASR/AP

Zaostávali sme

Postup do osemfinále majstrovstiev sveta je pre Slovensko výborným výsledkom a je namieste tešiť sa z neho. Bolo by však chybou, ak by sme prehliadali širší kontext a výsledok vnímali ako dôkaz vzostupu slovenského futbalu. Nie je to tak.

Osemfinálovej účasti predchádzal sled mnohých priaznivých okolností, ktoré zakaždým hovorili v prospech slovenského tímu, aj keď jeho hra často v mnohom zaostávala za želanou úrovňou.

Prvým a najzásadnejším faktorom boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie