Denník N

Nemecké noviny majú problém pre sexistické a rasistické titulky k útokom v Kolíne

Čierna ruka na bielej žene pobúrila viacerých v Nemecku. Foto - Süddeutsche.de
Čierna ruka na bielej žene pobúrila viacerých v Nemecku. Foto – Süddeutsche.de

Jedny nemecké noviny sa za titulku ospravedlnili, iný časopis si za ňou stojí.

Dvom uznávaným nemeckým tlačovým médiám sa dostalo silnej kritiky od čitateľov aj kolegov za to, ako graficky poňali útoky na ženy v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách.

Podľa kritikov, ktorých cituje thelocal.de sa dopustili sexizmu, rasizmu a ako keby zúžili problém násilia na ženách na jednu rasu.

Uznávané liberálne noviny Süddeutsche Zeitung na titulnú stranu svojej víkendovej prílohy pustili kresbu čiernej mužskej ruky, čo dočahuje rozkrok ženy s bielymi nohami. Rovnaký obrázok sa objavil aj v online vydaní pri rozhovore s psychológom palestínskeho pôvodu o násilí aj o postavení žien v tradičnej moslimskej spoločnosti, aj o tom, že pre mladých moslimských mužov je každé stretnutie so ženou „presexualizované.“

Tu sa však objavila aj jeho zrkadlová verzia, teda biela ruka siahajúca na čiernu ženu.

https://www.facebook.com/ihre.sz/photos/a.488243851266999.1073741825.215982125159841/947365025354877/?type=3&theater

Noviny sa po kritike, ktorá poukazovala na sexuálnu objektivizáciu a rasizmus, ospravedlnili. Šéfredaktor Wolfgang Krach priznal, že sa dali nesprávne pochopiť.

Podobný problém vznikol aj pri titulke konzervatívneho časopisu Focus. Ten na ňu umiestnil fotografiu nahého ženského tela, na ktorom sú otlačené čierne mužské ruky, čo má ukazovať, že sa ženy dotýkali.

Focus obvinili viacerí novinári z nechutného rasizmu a sexizmu a vyzvali čitateľov, aby si časopis nekupovali. Šéfredaktor Focusu Ulrich Reitz rozhodnutie vyjsť s takouto titulnou fotografiou bráni, lebo to podľa neho „symbolizuje to, čo sa v Kolíne nad Rýnom stalo.“

Povedal tiež, každý, kto ju považuje za rasistickú alebo sexistickú, sa bojí pravdy.

Po udalostiach v Kolíne nad Rýnom sa objavili názory, že médiá sa o nich báli informovať alebo že zadržiavali informácie o pôvode páchateľov z politickej korektnosti alebo z obáv, že by to mohlo viesť k odporu voči utečencom, ktorými Nemecko ponúklo pomoc a otvorené dvere.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sexuálne útoky v Kolíne

Svet

Teraz najčítanejšie