Denník N

Pripravujeme sa na to, že Lukašenko zmizne a Putin prehrá vojnu, hovorí bieloruská opozičná líderka Cichanovská

Ak bieloruský diktátor nebude schopný vládnuť, okamžite zmobilizujeme bieloruskú verejnosť. Moskva nebude môcť len tak ľahko nasadiť svojho človeka, vraví Sviatlana Cichanovská.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rukách držala obal na papiere s jeho portrétom. Tento týždeň prebehli presne tri roky, čo jej manžela, prezidentského kandidáta Siarheja Cichanovského, bieloruský režim zatkol. Odvtedy s ním nehovorila.

„Neviem, kde je. Je nažive? Ak je v cele na výkon trestu, prečo nepíše listy mojim dvom deťom?“ hovorí Sviatlana Cichanovská, ktorá nakoniec kandidovala v prezidentských voľbách namiesto neho. Podľa opozície v skutočnosti vo voľbách v roku 2020 vyhrala a dnes vedie z litovského Vilniusu exilovú bieloruskú vládu.

Počas jej návštevy na konferencii Globsec sme sa rozprávali:

  • o scenároch, ktoré by čakali Bielorusko, keby chorý Lukašenko nemohol vládnuť;
  • o tom, či sa bieloruskí vojaci stále môžu zapojiť do vojny proti Ukrajine;
  • ako sa pripravujú na prípadné víťazstvo Ukrajiny vo vojne;
  • o tom, či sa cíti bezpečne v európskom exile a izolácii jej uväzneného muža.

Na začiatku by som sa chcel opýtať na špekulácie okolo Lukašenkovho zdravia. Vie sa vôbec niečo o tom, ako na tom je? 

Vieme, že Lukašenko ochorel po 9. máji, keď bol na prehliadke v Moskve. Na pár dní zmizol, neskôr sa objavil na 15 minút. Teraz znovu vedie stretnutia, takže vidíme, že je v poriadku. Objavila sa dokonca fáma, že ho umiestnili do jednej z moskovských nemocníc. Bola to falošná správa. Takže je znovu v práci, no zaujímavé je, že jeho choroba a zmiznutie vyvolali veľmi živú diskusiu medzi Bielorusmi.

Čo ste si vraveli?  

Možno je to moment, keď sa nám otvoria nové možnosti. Aký je náš plán? Ako by sme mali konať? Vyvolalo to množstvo diskusií. Hneď sa rozbehli iniciatívy, čo všetko by sme mali spraviť. Že by sme mali zorganizovať jednotný štáb a podobne. Lukašenko sa však znovu objavil na 15 minút, aby ukázal, že je tu, keď ostatní vedú rozhovory o jeho konci. Celá tá situácia však ukázala, že ľudia sú v takom prípade pripravení okamžite konať.

Napriek tomu, že Lukašenko protestnú náladu od zmanipulovaných volieb a veľkých protestov v roku 2020 zdecimoval? 

Z diaľky by sa mohlo zdať, že naše protestné hnutie zaniklo, ale nie je to tak. Samozrejme, že ľudia v Bielorusku nemôžu byť veľmi aktívni, pretože v našej krajine rozpútal teror. Protestné hnutie prešlo do podzemia, avšak ľudia budujú štruktúry. Stále máme možnosť koordinovať sa. Hoci Lukašenko vládne už skoro 30 rokov, posledné tri roky stratil autoritu. A tak musí používať násilie a teror. Uvedomuje si, že ak by zastavil represie, ľudia budú opäť veľmi aktívni.

Má vôbec Lukašenko premyslené, kto by ho mohol nahradiť, keby už nemohol z rôznych dôvodov vládnuť?

Diktátori zvyčajne budujú svoju moc okolo svojej jedinej osoby. Takže v prípade, že táto osoba zmizne, systém sa zrúti.

Predstavme si teda, že Lukašenko zmizne. Čo by sa stalo? 

Okamžite by to znamenalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie