Denník N

S týmito obrázkami vyrástli tisíce detí. Viete, kto ich kreslil? (+ foto)

Štefan Cpin, ilustrácia z knihy Strieborná kniha rozprávok
Štefan Cpin, ilustrácia z knihy Strieborná kniha rozprávok

V Galérii mesta Bratislavy je veľká výstava slovenskej ilustrátorskej tvorby. Funguje ako okamžitý teleport do detstva, no zároveň ukazuje, čo ilustrátorskej scéne chýba.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prvé vydanie vyšlo v roku 1968 a dnes by sme mohli povedať, že Strieborná kniha rozprávok bola totálny bestseller. Sen každého vydavateľa, aj toho v socializme.

Len do revolúcie vyšla zbierka slovenských a českých ľudových rozprávok Boženy Němcovej v ďalších minimálne štyroch vydaniach, každé v niekoľkotisícovom náklade. Boli v nej všetky obľúbené: O Popolvárovi, najväčšom na svete, O princovi Bajaja, O Dlhom, Širokom a Bystrozrakom, Čert a Kača, veď si ich ešte možno pamätáte.

Ak si myslíte, že nie, možno stačí jeden pohľad na tie hrčovité stromy, princezné s osím driekom a švárnych šuhajov, bojujúcich s drakmi, čertov s ohavnými rohmi alebo lietajúce kone, ktoré k nim kreslil Štefan Cpin.

Jeho meno bolo napísané v tiráži tak ako mená desiatok ďalších ilustrátorov a ilustrátoriek. Dodnes sú mnohí z nich takmer neznámi, hoci ich obrázky hltali tisíce detí.

Na výstave TOTO! je príbeh ilustrácie v Galérii mesta Bratislavy patrí všetka pozornosť iba im.

Z výstavy TOTO! je príbeh ilustrácie v Galérii mesta Bratislavy, ilustrácie Albína Brunovského. Foto – Barbora Girmanová
Z výstavy TOTO! je príbeh ilustrácie v Galérii mesta Bratislavy. Foto – Barbora Girmanová
Z výstavy TOTO! je príbeh ilustrácie v Galérii mesta Bratislavy. Foto – Barbora Girmanová
Výstava potrvá do 15. októbra. Foto – Barbora Girmanová

A vy ako kreslíte princezné – tiež ako Cpin?

„Je to radosť, keď zrazu natrafíte na niečo, čo ste poznali ako dieťa,“ hovorí grafická dizajnérka Mária Rojko. S každým novým ilustrátorským objavom jasá. „Cítim sa ako Carter, keď objavil Tutanchamónovu hrobku.“

Nielen pri ilustráciách Štefana Cpina cíti, že aj s divákmi to pohne, keď sa zrazu jedným obrázkom dotknú svojho detstva. „Aj tí naoko vážni zrazu akosi zmäknú.“ Zažila to už viackrát.

Spolu s výtvarníkom Milošom Koptákom a so sociálnou poradkyňou Idou Želinskou založili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie