Denník N

Voľbu zo zahraničia vybavíte len do piatka, jednoduchá aplikácia IT aktivistov má úspech

Cez webovú aplikáciu volby.digital požiadalo o hlasovanie zo zahraničia už vyše 9-tisíc ľudí, čo je už teraz viac ako voličov v posledných parlamentných voľbách. Posledné dni sa registruje asi tisíc ľudí denne, čas majú len do piatka.

Slováci v zahraničí majú už iba štyri dni, aby zažiadali o voľbu poštou v parlamentných voľbách.

Pred štyrmi rokmi bola účasť zo zahraničia mizivá, spoza hraníc hlasovalo asi iba 8-tisíc Slovákov, teda dve percentá zo všetkých. Problémom bol zložitý proces aj skoré termíny.

Tohtoročné marcové voľby zaujímajú zahraničných Slovákov viac, len cez webovú aplikáciu volby.digital sa zatiaľ prihlásilo až 9 a pol tisíc ľudí a posledné dni pribúda na poslednú chvíľu okolo tisíc záujemcov denne.

Štát si za vyšší záujem zásluhy pripísať nemôže, byrokratický proces zjednodušili mladí Slováci, ktorých zastrešuje výzva slovensko.digital. Tá upozorňuje najmä na kradnutie v štátnom IT.

Jednoduchá aplikácia vytvorí do troch minút žiadosť, ktorú volič iba elektronicky odošle úradom. Nemusí teda nikde hľadať návod ani adresu doručenia.

Signatár výzvy, IT konzultant Ján Suchal, hovorí, že aplikáciu nechceli zamerať na žiadnu konkrétnu skupinu ľudí a išlo o spontánny nápad mimo slovensko.digital. Na fóre sa prihlásil človek s nápadom, pridali sa k nemu ďalší dvaja programátori.

„Asi najviac nás z toho potešilo, že ľudia chcú niečo pre ostatných robiť sami,“ hovorí Suchal.

IT aktivisti projekt zastrešili a kúpili napríklad zoznam emailov obcí.

Nápad autorov aplikácie ocenil aj prezident Andrej Kiska. „V zahraničí žije odhadom 300-tisíc slovenských voličov, ale v minulých parlamentných voľbách volili menej než 3 percentá z nich. Ani sa im nečudujem: požiadať úrad o voľbu poštou môže byť únavný proces, obzvlášť pre zaneprázdneného človeka,“ napísal na Facebooku.

K urnám zo zahraničia mobilizuje zase združenie somvprahe.sk. Pri posledných prezidentských voľbách zvážalo autobusom z Prahy voličov do Bratislavy. Napríklad takých, ktorí sa rozhodli neskoro a neskôr sa im už nepodarilo nájsť voľný spoj.

Podobne chcú mobilizovať voličov aj v marci, no hľadajú lepší spôsob dopravy, prípadne vypravia viac autobusov.

Suchal vraví, že v budúcnosti je legitímny cieľ aj voľba cez internet tak ako napríklad v Estónsku, no stále sú pred tým veľké technologické a bezpečnostné prekážky. „Voľby musia byť anonymné a čítačka s čipom je všetko, len nie anonymná.“

Nemalo by to byť ani zneužiteľné, treba zabezpečiť iba jednorazové hlasovanie a zvýšené je aj riziko kupčenia s hlasmi. „Estónci si povedali, že im to stačí, ostatné krajiny sa zdráhajú.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie