Denník N

Odišli tí, ktorí generovali napätie, stranu to môže posilniť, hovorí predseda Aliancie Krisztián Forró

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

O oslabení Aliancie hovoria iba tí, v záujme ktorých by to bolo, hovorí šéf strany Krisztián Forró, podľa ktorého sa strana nerozpadla, odišlo iba zopár jednotlivcov z platformy Most-Híd.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po niekoľko mesiacov trvajúcich sporoch 16. mája vystúpila časť platformy Most-Híd z Aliancie, ktorá vznikla v októbri 2021 zjednotením strán SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť pod vedením Krisztiána Forróa, predsedu SMK. Politici Mosta-Híd pod vedením Lászlóa Sólymosa svoje rozhodnutie odôvodňovali tým, že nesúhlasili, aby platforma SMK dala na spoločnú kandidátku strany bývalého poslanca za OĽaNO Györgya Gyimesiho. Ten by podľa nich priviedol do strany „matovičovskú populistickú politiku“.

Sólymos a spol. oznámili 18. mája vytvorenie nového Mosta-Híd, ako aj to, že v predčasných voľbách 30. septembra budú kandidovať so stranou Mikuláša Dzurindu Modrí.

S predsedom Aliancie Krisztiánom Forróom sme sa rozprávali o tom,

  • prečo tvrdí, že sa Aliancia nerozpadla;
  • prečo sa nevedeli dohodnúť s Mostom;
  • či sa Aliancia spojí s Igorom Matovičom;
  • či je dobrou správou pre Maďarov na Slovensku, že premiérom sa stal Maďar Ľudovít Ódor, a či je aj podľa neho vymenovanie vlády odborníkov progresívnym pučom.

Ste sklamaný, že sa nepodarilo udržať stranu pokope?

O tom nie je ani reč, že by sa ju nepodarilo udržať pokope. Dokonca cítim, že Aliancia môže byť ešte silnejšia, ako bola.

Vy komunikujete, že sa strana nerozpadla, pričom z nej vystúpilo niekoľko desiatok ľudí spomedzi tých, s ktorými ste sa vy dohodli na spoločnej strane. Nie je sebaklam hovoriť o tom, že k rozpadu strany nedošlo?

Čísla potvrdzujú, že k rozpadu strany nedošlo. Z platformy Most-Híd určite ostáva 12 zo 17 župných poslancov, dokonca je možné, že ich ostane 13. 85 percent členov platformy Most-Híd ostáva. Ide o odchod niekoľkých osôb, čo mi je veľmi ľúto. Mrzí ma to, lebo 20. augusta 2020 sme všetci podpísali vyhlásenie, v ktorom sme sa zaviazali, že spravíme všetko pre to, aby sme v záujme zastúpenia Maďarov na Slovensku vytvorili čo najširšiu jednotu. Teraz sa zdá, že pre niektorých nebolo cieľom túto jednotu ešte viac spájať a rozširovať. Svojím odchodom túto jednotu narušili.

Nakoľko je tých 85 percent definitívnych? Viem o takých politikoch platformy Most-Híd, ktorí ešte nevystúpili, no váhajú, teda nevedia, či napokon ostanú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie