Denník N

Vojna prišla do Moskvy

Naľavo: ruský protiletecký systém Pancir zasahuje proti dronom, napravo poškodená bytovka v Moskve. Foto - AP
Naľavo: ruský protiletecký systém Pancir zasahuje proti dronom, napravo poškodená bytovka v Moskve. Foto – AP

Pätnásť mesiacov po začiatku ruskej agresie sa stalo to, čo bolo v tomto konflikte nevyhnutné.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už nie ste viac v bezpečí. Taký je hlavný odkaz, ktorý letka dronov nad Rubľovkou, kde žije putinská oligarchia a kde sú poškodené bytovky na jednej z hlavných tepien hlavného mesta Ruska, Leninskom prospekte, poslala. Tak­zvané ruské elity, ale aj obyvatelia metropoly dostali jasný signál. Ak ste si doteraz mysleli, že sa vás to netýka, že vám žiadne nebezpečenstvo nehrozí, že sa na svojich telegramových kanáloch môžete spokojne radovať a beztrestne jasať nad smrťou a utrpením Ukrajiniek a Ukrajincov, ktoré sa deje niekde ďaleko, je najvyšší čas názor zmeniť. Vojna prišla do Moskvy.

Ešte nie je definitívny koniec, ale znamení, že putinský režim k nemu speje, je dosť. Otvorená kritika ľudí ako Prigožin či Strelkov sa už netýka len vedenia armády, ale aj samotného prezidenta. Akcia Legiónu Sloboda Ruska a Ruského dobrovoľníckeho korpusu v Belgorodskej oblasti zas ukázala neschopnosť režimu brániť svoje hranice. A utorkové udalosti v Moskve aj jeho neschopnosť brániť bezpečnosť svojich občanov.
Čo bude ďalej? Je isté, že atakov na územie agresora bude už len pribúdať.

A je úplne jedno, či za nimi budú stáť ukrajinské ozbrojené sily, ruskí partizáni alebo mimozemšťania. Nervozita v kruhoch vplyvných ľudí režimu a pocit ohrozenia aj u bežných ľudí v Rusku sa nevyhnutne zvýši. A ak bude zároveň úspešne pokračovať aj oslobodzovanie okupovaných území na Ukrajine, Putinov pád bude len otázkou času.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie