Denník N

Väčšia akcia v Moldavsku 30 rokov nebola, kvôli štátnikom vyhlásili sviatok. Bolo to osviežujúce, vraví Ódor

Spoločná fotografia lídrov na samite v Moldavsku. Foto - TASR/AP
Spoločná fotografia lídrov na samite v Moldavsku. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zámok Mimi povesť jednej z najlepších vinární a najvyhľadávanejších destinácií v Moldavsku, každoročne ju navštevujú desaťtisíce ľudí z celého sveta.

Mnoho zahraničných hostí bolo na zámku aj vo štvrtok, ale namiesto turistov ho zaplnili premiéri a prezidenti z celej Európy na samite novej platformy Európskeho politického spoločenstva.

Stretnutie lídrov 47 krajín vrátane slovenského premiéra Ľudovíta Ódora bolo veľkou logistickou výzvou, s ktorou Moldavsku výrazne pomáhalo Francúzsko. Úrady dočasne uzatvorili cesty v okolí hlavného mesta, popri ktorých bolo vidieť len policajtov, dobrovoľníkov a malú skupinu aktivistov s vlajkami Európskej únie.

Ak chceli miestni z okolia Kišiňova odísť z domu, potrebovali špeciálne povolenie. V Moldavsku vo štvrtok vyhlásili štátny sviatok.

Európa samitom vydala jasný signál, ktorý bol zároveň hlavným mottom dňa – Moldavsko nie je samo. V čase, keď jeho vláda otvorene hovorí o snahe Ruska destabilizovať ho, ide o mimoriadne dôležitý odkaz.

Vinárne Mimi sa nachádzajú menej než desať kilometrov od odštiepeneckého regiónu Podnestersko, kde je dodnes zhruba tisíc ruských vojakov.

Na samit prišiel aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý pútal najväčšiu pozornosť politikov aj médií. Naopak, cestu na poslednú chvíľu zrušil novozvolený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ódor: Bolo to osviežujúce

Väčšia medzinárodná akcia sa ešte v Moldavsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 nekonala. Prezidentka Maia Sandu na červenom koberci od rána vítala zahraničných lídrov vrátane Zelenského, ktorý na samit prišiel z neďalekej Odesy.

Organizátori podujatia netajili, že vrcholom dňa bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Ľudovít Ódor

Volodymyr Zelenskyj

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie