Denník N

Finále Európskej ligy: Mourinho sa takmer pobil a nakoniec hodil svoju medailu do davu

Mourinho počas finále Európskej ligy. Foto - TASR/AP
Mourinho počas finále Európskej ligy. Foto – TASR/AP

Sevilla v budapeštianskom finále Európskej ligy zdolala AS Rím.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

José Mourinho je majstrom psychologických hier proti svojim súperom aj detailných krokov zrodených z poverčivosti.

Corriere dello Sport informovalo, že portugalský tréner AS Rím zakázal tesne pred zápasom realizačnému tímu absolvovať tréning.

Chcel tak minimalizovať možné úniky takých citlivých informácií, ako je zdravotný stav Paula Dybalu, prípadne konkrétnu prípravu na štandardné situácie, do médií, a teda aj k súperovi. Na ihrisku boli len najnutnejší ľudia, zdravotníci.

Po finále v roku 2010, v ktorom jeho Inter Miláno zdolal v Lige majstrov Bayern 2:0, Mourinho hovoril, že zápas vyhral ešte predtým, než sa začal. Teraz to bolo úplne inak, nepomohla mu poverčivosť, v zápase sa takmer pobil a po ňom sa sťažoval, že plní príliš veľa funkcií, a posielal kryptické správy vedeniu klubu.

Ale po poriadku.

Čo sa dočítate v texte:

  • prečo sa Mourinho takmer pobil;
  • aké kryptické správy vedeniu AS Rím vysielal po zápase;
  • čo znamená, že sa možno vzdialil Milanovi Škriniarovi;
  • v čom je úspech Seville senzáciou.

Mourinho sa takmer pobil

Pred zápasom boli jasné dve zaujímavé čísla:

  • José Mourinho bol päťkrát vo finále európskej súťaže a vo všetkých prípadoch uspel,
  • jeho súper, Sevilla, bol dosiaľ šesťkrát vo finále Európskej ligy a šesťkrát vyhral.

Narazili tak na seba giganty európskeho futbalu. A na ihrisku to v skutočnosti vyzeralo ako v menovanom roku 2010. Pred 13 rokmi Inter porazil Bayern 2:0, ale hral nanajvýš pragmatický futbal, jeho súper mal loptu dve tretiny času aj viackrát vystrelil.

Teraz sa to zopakovalo. AS Rím hral pragmaticky, takmer identicky s rokom 2010 mal loptu Mourinhov tím na úrovni 36 %, striel mal menej, ale striel na bránu mali oba tímy na rovnakej úrovni.

Po góloch Paula Dybalu a vyrovnávajúcom vlastnom góle AS Rím sa zápas dostal do predĺženia. Najzaujímavejším momentom bol ten zo 119. minúty, keď Nemanja Matić niekoľkokrát naťahoval čas, keďže mal kŕče. Na to reagovala podráždene lavička Seville, čo vyprovokovalo hlavne Mourinha.

Ten sa rozbehol proti hráčovi Seville Joanovi Jordánovi a takmer sa dostali do potýčky. Mourinha museli držať členovia vlastného realizačného tímu. V jednom momente však akoby čosi prekliklo a Mourinho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska liga

Futbal

Milan Škriniar

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie